BRUSSEL: Etter over ti års jakt på lederen for terrornettverket al-Qaida klarte USA å drepe mannen bak 11. septemberangrepene.

Bygningen bin Laden skjulte seg i var en sterk kontrast til fjellhulene i grenseområdene mellom Afghanistan og Pakistan, der man i årevis har antatt at han befant seg.

Operasjonen mot huset i byen Abbottabad rundt 100 kilometer nord for Islamabad søndag kveld, ble gjennomført av spesialstyrken Navy Seals og tok rundt 40 minutter.

Gjennombrudd

I skuddvekslingen ble bin Laden drept med en skudd mot hodet, opplyser amerikanske kilder.

Etter ti års jakt kom det store gjennombruddet i jakten på bin Laden i august da terrorlederens mest betrodde kurer ble lokalisert i bygningen nord for den pakistanske hovedstaden.

Bygningen var så strengt bevoktet at amerikansk etterretning antok at noen andre og viktigere enn kureren holdt til der, skriver The New York Times (NYT).

Betrodd kurer

Bin Laden skal ha brukt denne kureren til å formidle sine taler til verden. Amerikanerne hadde i årevis jaktet på ham, og visste i begynnelsen kun hans pseudonym, som de sikret seg fra fanger på Guantanamobasen. For fire år siden fant de ut hva kurerens virkelige navn var, og etter to år avdekket de hvilket område han befant seg i, ifølge NYT.

I august i fjor sporet de ham til bygningen der bin Laden ble drept søndag, og i september mente CIA det var stor sannsynlighet for at det var al-Qaida-lederen som befant seg der.

Brente søppelet

Huset ligger i enden av en gate, på en bakketopp, og var beskyttet av en høy mur med piggtråd. Eiendommen var verdsatt til rundt 6 millioner kroner, men hadde likevel verken telefon— eller internettforbindelse. Amerikanske tjenestemenn tror huset fra 2005 ble bygget og designet for å skjule bin Laden.

Personene som bodde der var så opptatt av sikkerheten at de brente søppelet istedenfor å legge det ut i gata for henting, slik naboene gjorde.

Grønt lys fredag

Mandag 14. mars ledet president Barack Obama det første av det som skulle bli fem møter med sine nærmeste rådgivere for å planlegge aksjonen for å ta bin Laden. Fredag ga han endelig klarsignal, men Obama valgte ikke å orientere pakistanske myndigheter om operasjonen av frykt for lekkasjer.

Amerikanerne delte heller ikke etterretningsopplysningene om bygningen med noe annet land, inkludert Pakistan.

Sønner drept

Ifølge CNN visste kun et svært lite antall personer i Obama-administrasjonen om at operasjonen skulle finne sted.

Amerikanerne benyttet seg av avansert teknikk for ansiktsgjenkjennelse for å få identifisert al-Qaida-lederen, opplyser regjeringskilder i Washington.

Ifølge amerikanske offisielle kilder ble en av bin Ladens voksne sønner og to andre personer også drept, inkludert en kvinne som fungerte som menneskelig skjold.

Gravlagt i havet

Ingen av de amerikanske soldatene ble drept i skuddvekslingen, men et helikopter krasjet under operasjonen på grunn av tekniske problemer.

Helikopteret ble deretter ødelagt av sikkerhetshensyn, sier en kilde i Obama-administrasjonen.

Etter å ha drept bin Laden tok marinesoldatene med seg liket for identifisering ved hjelp av DNA-tester. Den drepte terrorlederen ble fløyet til Afghanistan og deretter gravlagt i havet, skriver The New York Times.