— Vi går til oppgaven med et stort alvor og en ydmykhet, og vi går ikke til den med den forutsetning at den vil være enkel og avklart, svarte Arntzen på spørsmål fra pressen fredag.

Begge de erfarne tingrettsdommerne sa ja med en gang de ble spurt av sorenskriver Geir Engebretsen, ble det opplyst under presentasjonen fredag.

Funnet habile

Arntzen utdypet at saken har mange kryssende interesser som vil være utfordrende for fagdommerne. Hensynet til rettssikkerheten, forsvarlig ivaretakelse av de etterlatte og fornærmedes behov og det offentlige innsyn vil være blant de forholdene dommerne må balansere mellom.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett la vekt på at det var naturlig at begge kjønn var representert i en sak som dette, da han presenterte dommerne for mediene.

Engebretsen opplyste også at både aktor, forsvarere og bistandsadvokater på forhånd har fått informasjon av betydningen for habiliteten, og at ingen av aktørene hadde innvendinger mot oppnevnelsen.

Krevende detaljer

Normalt har dommere i straffesaken liten eller ingen kunnskap om saken de skal dømme på forhånd. Ingen av de to var i nærheten av Oslo eller Utøya da det skjedde, men både Lyng og Arntzen var derimot klare på at de som alle andre har lest mye om terrorangrepene den 22. juli. De mener derimot ikke kunnskap om saken gjør dem inhabile til å lede straffesaken, men støtter seg til de fastlagte prosedyrene i loven for hvordan man skal gjennomføre en riktig og rettferdig rettssak.

— Jeg tror det mest krevende for min del vil være gjennomgangen av hvert enkelt forhold der personer ble drept eller skadet, sa Lyng.

Rettssaken mot Breivik vil omfatte detaljert gjennomgang av alle de 77 menneskene som ble drept og de mange som ble skadet 22. juli. En stor mengde bevis vil bli lagt fram i retten knyttet til hvert av tiltalepunktene.

Nye sakkyndige?

Det første dommerne vil gjøre er å vurdere behovet for en ny rettspsykiatrisk undersøkelse av Anders Behring Breivik. Selv om Den rettsmedisinske kommisjon torsdag kunngjorde at den ikke hadde noen bemerkninger mot arbeidet eller konklusjonene til Synne Sørheim eller Torgeir Husby er ikke dommerne bundet av dette på noen måte.

— Oslo tingrett har bedt aktørene i saken om innspill til om det bør bli begjært nye sakkyndige. Det er en avgjørelse vi vil ta første uke etter nyttår, sier Wenche Elisabeth Arntzen.

Selve konklusjonen om Anders Behring Breivik var og er utilregnelig vil dommerne ikke ta stilling til før rettssaken er over og dommen skal skrives. Først da vil de bestemme seg for om de skal følge sakkyndiges anbefaling og eventuelt statsadvokatens påstand om å overføre Breivik til tvungent psykiske helsevern. Dersom dommerne, i motsetning til de sakkyndige, skulle komme til at 32-åringen er tilregnelig, vil de dømme ham til fengsel eller forvaring.

Lang erfaring

Både Lyng og Arntzen har vært dommere i Oslo tingrett i flere år.

Lyng var advokatfullmektig og dommerfullmektig før han i 1997 gikk til stillingen som rådgiver i Kredittilsynet. Samtidig og fram til han tiltrådte som dommer i Oslo tingrett i 2002, var han sekretær og hovedsekretær for Banklovkommisjonen.

Wenche Elisabeth Arntzen ble ansatt i Oslo tingrett i 2007 da hun forlot stillingen som advokat og partner i Kluge advokatfirma. Tidligere har hun vært innom Justisdepartementet, vært dommerfullmektig i Larvik tingrett og konstituert lagdommer i Hålogaland lagmannsrett. Fra 1989 til 2003 var hun advokat hos Regjeringsadvokaten. (©NTB)