I de fleste av landets fylker er det nå opprettet lokale støttegrupper for berørte etter 22. juli-angrepene.

Nestleder i støttegruppen i Vestfold, Thomas Heggertveit, sier arbeidet med å få midler i første omgang har vist seg tyngre enn gruppa hadde håpet, men at de vil jobbe videre med dette.

— Vi ser at de sosiale sammenkomstene betyr mye for de berørte. Det er godt å kunne møtes for å prate om løst og fast i trygge rammer. Gruppa har også taushetsplikt, forteller Heggertveit til NTB.

Mange sliter

Han forteller at mange av ungdommene som overlevde Utøya, sliter.

— De psykiske skadene viser seg etter hvert klarere og de sitter dypt. For mange av dem er kontakten med støttegruppa viktigere enn for eksempel kontakten med psykolog, sier Heggertveit.

Hans sønn, Herman Holmøy Heggertveit (18), snakket med Anders Behring Breivik på Utøya og overlevde med millimeters klaring. Flere av hans venner ble drept.

- Trenger hverandre

Lokallaget for Utøya i Oslo har også sendt ut søknader om midler til ulike instanser.

— Det er viktig å kunne finne på noe sammen. Vi trenger hverandre alle sammen, både vi etterlatte og de overlevende, sier leder Jon-Inge Sogn.

Han mistet datteren Isabel Victoria Green Sogn (17) på Utøya.

I januar skal Oslo-gruppa arrangere en pizza- og bowlingkveld etter inspirasjon fra Vestfold-gruppa.

— Noen av de overlevende er jo veldig aktive i AUF, men så er det ikke alle ungdommene som er så aktive, og for dem tror jeg en slik kveld blir fint. Også for foreldrene til de overlevende tror jeg en slik kveld kan være veldig bra. Jeg vet at noen av dem som synes det er litt vanskelig å snakke med oss etterlatte, føler at de liksom ikke helt vet hva de skal si. Vi tror slike uformelle treff vil hjelpe på det. Det er veldig viktig at alle berørte etter Utøya føler seg velkommen i støttegruppene, understreker Sogn. (©NTB)