skomakergata2.jpg

KRISTIANSAND: Redaktør i magasinet Far og barn, arendalitten Fred Johan Ødegård, misliker at den tradisjonsrike julekalenderen kan være ferdig på tv for alltid.

– Det synes jeg er dumt, fordi det er den ultimate julekalenderen på tv, sier Ødegård.

– Men er den ikke litt utdatert og gammeldags?

skomakergata2.jpg

– Selv den gang da den kom, på 70-tallet, var handlingen satt til gamle dager. Den er ikke gammeldags, men tidløs. Det lages mye bra i dag også, men ingenting matcher "Jul i Skomakergata". Meningsmålinger viser jo at Skomakergata er den beste julekalenderen, sier Ødegård.Undersøkelsene som redaktøren henviser til er en nettavstemning fra Malvik Blad. I 2009 svarte leserne at "Jul i Skomakergata" var klart mest populær med "The Julekalender" og "Jul i Blåfjell" på de to neste plassene.

Hva synes du? Si din mening i avstemningen til høyre for artikkelen!

(Les mer under videoen)

Tradisjonsrik høytid

Ødegård mener at gamle ting hører til en tradisjonsrik høytid som julen er.

– Dette er ikke ment som negativ kritikk mot de andre julekalendrene. Jeg sier ikke at det bør sendes hvert år, men med jevne mellomrom. Når man snakker om gamle programmer så har man jo "Grevinnen og hovmesteren", som er i sort-hvitt. Ingen har sagt at det er blitt for gammeldags, mener Ødegård.

Når man snakker om gamle programmer så har man jo "Grevinnen og hovmesteren", som er i sort-hvitt. Ingen har sagt at det er blitt for gammeldags.

I Kristiansand Dyrepark ble det for en del år siden bygget en autentisk kopi av gata kjent fra "Jul i Skomakergata". Gata er lite besøkt, bekrefter parken.

— "Jul i Skomakergata" kom på 70-tallet og var den gang regnet for å være snilt og uskyldig. Kulturen og tiden har forandret seg gjennom nesten 40 år og det skulle bare mangle, mener administrerende direktør i parken, Per Arnstein Aamot.

(Les mer under videoen)

Lite populær gate

– Det er ikke blant de veldig populære og prioriterte attraksjonene. Jeg har ikke noe svar på hvor lenge den blir stående i parken, men appellen som tv-serien hadde da jeg vokste opp er ikke til stede, sier Aamot.

– Kan det være aktuelt å bygge opp Blåfjell i parken?

– Jeg tror kanskje ikke Blåfjell er noe for oss, men kanskje noe annet. For oss er det vanskelig å bygge opp et rent julekonsept. Det handler ikke om at det blir for gammeldags, men at det er veldig aktuelt i bare 24 dager, deretter er det veldig uaktuelt helt fram til desember, sier Aamot.

Hva synes du? Er persilleknaskende Tøfflus og skomaker Jens Petrus Andersens tid på tv-skjermen forbi? Si din mening i debatten!