Obamas tale begynte kvart på ett, norsk tid, og varte i fire og et halvt minutt. Den amerikanske presidenten gjorde det klart at USA nå forventer store politiske forandringer i Egypt, melder Aftenposten.no.

— Jeg snakket med Egypts president Hosni Mubarak i kveld. Han innser at tiden er inne for forandringer, sa Obama.

Obama gjorde det klart at det var tre viktige prinsipper som var viktige for Egypt akkurat nå: Ikkevold, menneskerettigheter og behovet for forandring.

«Nytt kapittel»

Den amerikanske presidenten sa at han hadde stilt flere krav til Mubarak, som tidligere på kvelden hadde kunngjort i en TV-tale at han ikke akter å gå av før presidentvalget i september, og at han akter å sitte ved makten i en overgangsperiode frem til dette valget.

— Det er bare Egypts folk som kan velge en leder. Men jeg indikerte i kveld at overgangen må være ryddig, meningsfull og fredelig. Prosessen må begynne øyeblikkelig, sa Obama.

Han la til at Egypt gjennom sin mange tusen år lange historie har opplevd mange øyeblikk der store forandringer har skjedd.

— Dette er ett av disse øyeblikkene, sa Obama. - Dette er begynnelsen på et nytt kapittel for et stort (great) land.

Den amerikanske presidenten hyllet de fredelige demonstrantene som den siste uken har samlet seg i egyptiske storbyer, og sa at deres «engasjement og verdighet har vært en inspirasjon» for folk i hele verden.

Lovpriste soldatene

Obama var også full av lovord for de egyptiske soldatene som de siste dagene har gjort det klart at de ikke akter å skyte på demonstrantene.

— Soldatene har beskyttet sitt folk. Jeg hyller dem for dette, og anmoder dem om å fortsette med det, sa Obama.

Til slutt henvendte han seg direkte til Egypts folk, spesielt de unge:

— Vi hører stemmene deres. Jeg tror på at dere kommer til å forme deres egne skjebner, sa Barack Obama.