BLOGG

På sidene til Internet Archive, organisasjonen som systematisk har arkivert nettsider siden 1996, kan du teste ut Wayback Machine.

Marty McFly reiste tilbake til 1950-tallet i Michael J. Fox' skikkelse. Midten av 1990-tallet er internetts eget femtitall, og det går raskt opp for de fleste hvilken rivende utvikling mediet har hatt siden den gang. Naive forestillinger preget mange, kritikken haglet og eksperter som uttrykte stor skepsis (som i denne DN-kommentaren fra midten av 90-tallet) var i flertall.

Nettarkeologi

Sjekk ut norske og utenlandske nettsteder med Wayback Machine. Bruk fantasien, og ta deg fem minutters pause fra rotteracet. Det er en underholdende jakt, og kanskje litt lærerikt?

For eksempel vil et søk på www.madonna.com avdekke at superartisten Madonna selv ikke hadde tenkt så hardt på å sikre seg sitt eget domene, den gangen i 1996. Da var siten nemlig Scott Seekins egen tumleplass for egenprodusert kunst.

Madonna vant til slutt rettighetene til domenet i 2000, etter at madonna.com i to år var blitt drevet som et porno-nettsted.

En annen artist som også måtte gå rettens vei for å få sitt eget nettsted, var Sting. Han vant til slutt over en dataspill-entusiast som også kalte seg Sting i gamer-miljøet. Med Wayback Machine kan du finne restene av nettstriden i desember 200. Norske aviser

De eldste arkiverte sidene fra Fædrelandsvennen er fra desember 1998. "Dagbladet:på nettet" er for pionér å regne, og Wayback Machine har arkivert sider fra 1996. Selv om Dagbladet var tidlig ute, var Brønnøysunds Avis aller først ute, 6. mars 1995. To dager før Dagbladet, faktisk. Wayback Machine går dessverre ikke så langt tilbake, men du kan lese Norges første nettjournalists egen beretning om oppstarten her.

En god "no nonsense"-oversikt over norske nettaviser finner man med Wayback Machine hos SV. De har fortsatt liggende ute en god, fylkesinndelt oversikt fra 1998, som i sin tid het "det røde surfebrettet" — for alle nyhetshungrige mennesker. Så kom det da noe godt ut av marxismen.

Hjemmesider

Norske SOL var ganske tidlig ute med å tilby hosting og webhotell til private brukere, det samme var konkurrenten Riksnett, eid av svenske Telia, og outsidere som Powertech. For de av fvn.no sine lesere som snekret hjemmesider på midten av 90-tallet, kan det være verdt et søk etter restene av din hjemmeside. Mange av dem er arkivert.

Men husk å ta deg en spasertur etter all nettsurfingen. For, som SOL kunne melde om i 1997 (samtidig som de skrev om at Akers Mic hadde testet det nye DVD-formatet og konkludert med et litt blærete "njaei"):

"Du kan bli syk av for mye informasjon."