SIKKERHETDersom boligeieren kjøper en alarm uten tilknytning til et vaktselskap er engangskostnaden drøyt 8000 kroner. Velges et selskap med alarmsentral kommer faste månedlige kostnader i tillegg til installasjon. Vaktservice og Hafslund er de to rimeligste selskapene hvis en samlet pris for installasjon og månedlig leie etter 36 måneder legges til grunn. Nedre Romerike Brannvesen er dyrest, noe som skyldes store kostnader ved installasjon av alarmenheten. Den månedlige kostnaden er temmelig lik i alle selskaper de to første årene. Etter to år skiller det en hundrelapp i måneden mellom billigste og dyreste selskap.Vi har spurt Securitas Direct, Hafslund, Vaktservice, Sector Alarm og G4S (tidligere Falken) om prisene på boligalarm og innholdet i grunnpakken. I tillegg er det innhentet priser på egen innkjøpt alarm, og geografisk avgrenset tilbud som gis til kundene i Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) og de husstander som sorterer under Nedre Romerike. BRANNVESEN.

Alarmprisene og tjenesten som tilbys varierer. Et minimum er selve alarmsentralen, sirene, en bevegelsesdetektor, varsling til alarmsentralen og utrykning. Samtlige selskaper i vår undersøkelse har lokal sirene i boligen, enten separat eller i selve sentralen. Antallet detektorer varierer fra en til to. Ikke alle har brannvarsler/røykvarsler. Samtlige har utrykning innebygget i grunnpakken, og vi har valgt ut alternativet med både innvendig og utvendig inspeksjon av huset. Prisen på slik inspeksjon varierer om vekterne skal inn i huset, eller bare observere fra utsiden. I grunnpakken kan det være tilbud om nøkkelservice. Oblater til å varsle om installert alarm tilbys hos alle. TRÅDLØST.

Alle tilbud som er innhentet fra alarmselskapene gjelder alarmer og enheter som kommuniserer trådløst i boligen. Varslingen til vaktselskapet eller alarmsentralen er basert på GSM (mobilnettet). Samtlige undersøkte tilbydere leverer en alarmsentral med betjeningspanel som installeres i huset. Noen tilbyr også fjernkontroll og kodebrikker. Alle har tilbud om sirene i grunnpakken. I noen tilfeller er sirenen montert for seg selv, i andre tilfeller innebygget i selve sentralen. Samtlige fem vaktselskaper har utrykning innebygget i prisen. MINIMUMSLØSNING.

Grunnpakken er et minimum, og de fleste installerer mer sikkerhet i eget hus. Det er ikke uvanlig med flere dørmagneter, mer enn en bevegelsessensor samt brann— og røykvarslere. Enkelte selskaper tilbyr også nøkkeloppbevaring. Det koster å montere tilleggsutstyr. Dessuten er det vanlig med en fast månedsavgift dersom boligeieren velger ekstra dørmagnet eller ekstra bevegelsesdetektor. UTRYKNINGSTIDEN.

Det er variasjon i hva som skjer ved utrykninger etter at en innbruddsalarm er utløst. Dersom brannvarsleren utløses hos alarmabonnenter i Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap (BKK) rykker brannvesenet ut umiddelbart. Skulle det vise seg at meldingen er falsk eller det er blindalarm, betaler BKK brannvesenet for utrykningen og abonnenten slipper kostnader. Nedre Romerike Brannvesen rykker ifølge egne nettsider ut innen 60 sekunder når alarmen utløses. De øvrige vaktselskapene er reserverte i sine svar om utrykningstid.Securitas: Vi rykker ut så raskt vi kan. Hvor lang tid det tar varierer avhengig av føre, trafikk eller andre forhold. Securitas har Norges beste utrykningskapasitet.Sector Alarm: Dette er umulig å svare på, da dette varierer hver gang, og vår vekter dessverre ikke har politimyndighet i forhold til kø og lignende. Det er også umulig for en eventuell innbruddstyv å vite hvor lang tid det tar før vekter er der, og det er alltid en risk for at vi er der i løpet av få minutter. Den preventive effekten er derfor akkurat like stor, uavhengig av utrykningstiden. Vaktservice: Nærmeste bil rykker omgående til kunde. Dersom situasjonen krever det, vil flere vaktpatruljer og eventuell offentlig assistanse tilkalles. Hafslund: Det er vanskelig å oppgi utrykningstider. Vi har hele tiden kjøretøyer på veien og våre vektere er alltid i beredskap. Alle våre biler er utstyrt med GPS, slik at døgnåpen alarmstasjon hele tiden har oversikt over hvor de ulike bilene befinner seg, og kan sende nærmeste vekter til stedet der alarmen er utløst. G4S: Av sikkerhetsmessige grunner oppgir vi ikke utrykningstid fordi vi ikke vil gi eventuelle tyver spillerom, og av konkurransemessige årsaker fordi våre konkurrenter ikke skal få vite det. AVVIKLING.

Hvis alarmbrukeren vil si opp sitt abonnement har noen selskaper oppsigelsestid. Noen har bindingstid opp mot 12 måneder. Securitas tar ikke noe for å demontere alarmutstyret. Alle selskapene tar utstyret med seg. Sector Alarm tilbys sine kunder å kjøpe ut alarmanlegget. Tekst: Hallgeir Oftedalhallgeir.oftedal@fvn.no - 38 11 32 29