TEL AVIV: Etter et flere timer langt møte i Israels mektige sikkerhetskabinett, erklærte statsminister Ehud Olmert en ensidig våpenhvile lørdag kveld.

– Våre mål er helt og holdent gjennomført, sier statsminister i Israel Ehud Olmert. (Foto Scanpix)

Våpenhvilen skal gjelde fra klokka 01 natt til søndag norsk tid.På en pressekonferanse i Tel Aviv sa Olmert at Israel har oppnådd sine militære mål på Gazastripen i løpet av den 22 dager lange offensiven, det kraftigste angrepet som Israel noensinne har gjennomført mot fattige Gaza med dets 1,5 millioner palestinske innbyggere.

– Våre mål er helt og holdent gjennomført. Vi har ødelagt smuglerrutene og våpenlagrene. Tallet på rakettangrep mot Israel er kraftig redusert. Vi har gjennomført en smart og modig operasjon med gode resultater, fremholdt Olmert, som hyllet de israelske soldatene for deres profesjonalitet og mot.

Beholder styrkene i Gaza

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sa lørdag at den ventede våpenhvileerklæringen også måtte inneholde en plan for tilbaketrekking av de israelske styrkene.

Det kravet ville ikke Israel innfri. Landet beholder sine væpnede styrker inne i Gaza så lenge det er nødvendig. Ethvert angrep fra Hamas vil bli gjengjeldt, sier Olmert.

– Dersom våre fiender bestemmer seg for å angripe og vil fortsette krigen, vil den israelske hæren være fri til å svare med makt, understreker han.

Hamas-ledelsen i Beirut sier imidlertid til Al Jazeera at de vil fortsette kampen så lenge Israel ikke trekker styrkene sine ut av Gaza.

– Våpenhvileerklæringen er ikke nok. Vi godtar ikke en eneste israelsk soldat, sier en talsmann.

Dermed tyder mye på at kampene ikke er over, trass i våpenhvilen. Men analytikere peker på at Israel nå i enda større grad kan legge skylden på situasjonen på Hamas.

– Israel er ikke fienden. Hamas er fienden, sier Olmert.

Enormt press

Siden krigføringen startet den 27. desember, har Israel vært under et enormt internasjonalt press for å stanse offensiven, som i stor grad har gått ut over sivile palestinere. I løpet av de drøye tre ukene krigen har vart, er mer enn 1.200 palestinere drept. Over 400 av dem er barn.

På pressekonferansen sa Olmert at den israelske regjeringen beklager overfor alle som er blitt uskyldig rammet av krigføringen på Gaza.

– Vi er ikke i krig med befolkningen på Gaza. Vi håper på et godt naboskap i fremtiden, sa han. (©NTB)