Les også:

At Norge som første europeiske land skulle få til en handelsavtale med Kina, har vært et av nærings— og handelsminister Trond Giskes (Ap) prestisjeprosjekter. Etter planen skulle den niende forhandlingsrunden finne sted rundt nyttår.

Men etter tildelingen av Nobels fredspris til dissidenten Liu Xiaobo, har det vært kladdeføre i forholdet mellom de to landene. Nå har kineserne utsatt møtet med den norske delegasjonen på ubestemt tid. En ny dato er ikke fastsatt.

Trenger mer tid

Kineserne har meldt at det er «behov for mer tid til interne konsultasjoner før et nytt møtetidspunkt kan fastsettes», som nærings- og handelsdepartementet formulerer det.

- Selv om ingen av partene vil si at det er fredsprisen som er årsak til utsettelsen, ligger det i kortene, sier Henning Kristoffersen.

Han er forfatter av boken Det nye Kina, tidligere direktør for internasjonale relasjoner ved Handelshøyskolen BI og en av landets fremste eksperter på Norges handel med Kina.

Han mener kineserne nå venter til etter prisutdelingen 10. desember med å avklare hvilken vei de skal gå videre i forholdet til Norge.

- Derfor er det også logisk at de utsetter politiske møter på høyt nivå. Det rimer med det som ble varslet etter tildelingen, nemlig at den kom til å skade forholdet mellom Norge og Kina. Hadde de hatt en forhandlingsrunde som planlagt, ville de sendt et signal om at alt er som før, sier Kristoffersen.

Viktig for sjømaten

En handelsavtale mellom Norge og Kina vil bety enormt mye for norsk Kina-handel fordi tollsatsene på en rekke eksportvarer reduseres. Eksporten av norsk sjømat til Kina har økt med over 50 prosent siden i fjor, og Norge er den største leverandør av laks til verdens raskest voksende økonomi.

Det kinesiske markedet er det viktigste for norsk sjømat i Asia, og en avtale kan bety at tollavgiften på sjømaten som eksporteres, kan senkes fra dagens nivå på 10–14 prosent helt ned til rundt to prosent.

Normalt har Norge og Kina møttes til handelsavtalesamtaler hver tredje måned. Nå blir det lenger til neste gang.

— Det forrige møtet ble utsatt fra juni til september, og da var det i hvert fall ikke fredsprisen som var grunnen, sier Giske.

Han ler avvæpnende og viser til at tildelingen av fredsprisen skjedde først i oktober.

- Tror du utsettelsen nå skyldes fredsprisen?

— Jeg ser ingen grunn til å spekulere på det, sier han.

Stengt

Da tildelingen av fredsprisen ble kjent, varslet kinesiske myndigheter at tildelingen ville skade forholdet mellom Kina og Norge. Det har det også gjort. Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har alt fått døren i fjeset to ganger.

De politiske samtalene hun skulle hatt med kinesiske myndigheter i Beijing i oktober, ble avlyst på kort varsel av vertskapet. Begrunnelsen var fredspristildelingen.

Nå er det altså Giske som tilsynelatende får merke kinesernes vrede. Henning Kristoffersen tror det er sannsynlig med nye markeringer fra kineserne som kan utsette avtalen, i beste fall.

Les også:

— Det er stor fare for nye utsettelser. Jeg utelukker heller ikke at hele avtalen kan renne ut i sanden. Jeg tror de kommer i havn, men at det vil ta lengre tid. Både Kina og Norge ønsker avtalen. Selv om Norge ikke er blant Kinas store handelspartnere, er det likevel en viktig avtale for dem, sier han.

Giske har tidligere uttalt at han håpet å få til en handelsavtale med Kina før sommeren. Det har ikke endret seg selv om kineserne nå utsetter nok et viktig møte på politisk topplan.

— Vi regner med «business as usual», sier Giske.

- Det ideelle er frihandel

Konsumet av norsk sjømat i Kina er i kraftig vekst. Og Kina er et viktig land for bearbeidelse av norske fiskeråvarer.

Derfor er en handelsavtale mellom de to største eksportørene av fisk og sjømat i verden, Kina og Norge, avgjørende for norsk fiskeeksport til Kina. Ifølge Eksportutvalget for fisk har den økt med 50 prosent siden i fjor.

Det er ikke bare konsumet av norsk laks som skyter i været. Det er også vekst i bruken av kinesisk arbeidskraft til å bearbeide norsk fisk før den sendes ut på verdensmarkedet. Norsk makrell og hvitfisk sendes til Kina som råstoff for å bli bearbeidet til ferdige produkter med lave arbeidskostnader .

— For norsk sjømateksport er en handelsavtale viktig av begge årsaker. Norsk sjømateksport har en sterk interesse av en handelsavtale med Kina som vil gi bedre rammevilkår, noe vi også har spilt inn til myndighetene, sier Egil Sundheim, direktør for markedsadgang og markedsinformasjon i Eksportutvalget for fisk.

Chile, som er Norges største konkurrent på laks og ørret i det kinesiske markedet, har en handelsavtale med Kina som gir dem 7–8 prosent lavere tollavgift enn Norge.

- Vi håper på lavest mulig toll og helst en frihandelsavtale. Jeg tror begge land er opptatt av lavest mulig tollsatser på fisk i verden, sier Sundheim.

Eksportutvalget vil ikke spekulere på årsaken til at kineserne nå utsetter møtet.

— Isolert sett er det ikke unikt at et land trenger mer tid i slike samtaler. Vi forholder oss til at Norge er i en prosess med Kina, og jeg tror vi vil komme i havn med en handelsavtale. Slike forhandlinger kan ta tid. Både Kina og Norge er avhengig av gode rammevilkår innenfor fisk og sjømat, sier han.