Velkomsten vil imidlertid bli litt mindre kjølig enn tidligere antatt. Statsminister Recep Tayyip Erdogan, som har bakgrunn fra et islamistisk parti, har besluttet at han likevel vil møte paven når han lander i Ankara. Møtet blir kort, og like etter reiser Erdogan videre til NATOs toppmøte i Riga.Ifølge Vatikanet setter paven stor pris på at Erdogan ønsker å møte ham.

En talsmann for regjeringen sa mandag kveld at pavens besøk kan bli et vendepunkt i forholdet mellom islam og kristendommen.

Det er pavens første besøk til et muslimsk land, men de siste dagene har tusenvis av tyrkere demonstrert mot besøket. Protestene skyldes ikke minst en tale som pave Benedikt holdt på et tysk universitet i september. I talen brukte han et gammelt sitat hvor islam ble beskrevet som en voldelig religion. Paven har senere understreket at han selv ikke er enig i sitatet, og at hensikten med talen var å fremme dialog mellom religionene.

Paven skal under besøket også treffe Tyrkias direktør for religiøse saker, Ali Bardakoglu, som har beskyldt paven for å være full av hat mot muslimer. (©NTB)