Andre juledag, den 26. desember, fyller rikskjendisen 26 år. For første gang kan han feire den sammen med alle de andre apene i dyreparken. Etter at Julius ble forlatt av moren ved fødselen ble han tatt vare på av dyreparken direktør Edvard Moseid og vokste opp med mennesker.

Tilbake som sjef

Da han var blitt stor nok forsøkte dyrepasserne å føre ham tilbake til flokken. Julius insisterte imidlertid på å være leder, noe som ikke fungerte så greit ettersom den posten allerede var besatt. Ingen andre roller var interessante, så det ble bygget en egen grotte for ham, atskilt fra de andre. Opp gjennom årene har han delt eneboligen med tre samboere, de siste tre årene sammen Bini og sønnen Junior.

Apejungelen i Dyreparken har vært stengt i nesten en måned, mens den hemmelige integreringsprosessen har pågått.

– Dette har vært en lang prosess, og tilbakeføringen av Julius til resten av gruppen har vært krevende. Men nå er hele flokken på ni sjimpanser samlet – med Julius som sjef, sier leder for dyreavdelingen Rolf Arne Ølberg.

Bra for alle

Det var dødsfallet til den siste lederhannen Champis som banet vei for at Julius kunne bli ført tilbake til flokken.

– Dette er bra for hele flokken. Sjimpanser er sosiale dyr som lever i store familiegrupper. Alle sjimpanser har et stort behov for å ta på hverandre og plukke på hverandre. For Julius er dette selvsagt det beste som kunne ha skjedd, men for resten av flokken er det også svært gunstig, sier Ølberg.