— I august opplevde vi en økning i direkte russisk intervenering i form av russiske militærenheter. Vi så russiske bataljoner som sammenhengende formasjoner utplassert i Ukraina. Vi kan ikke se at en ny direkte intervensjon er nært forestående, sa USAs NATO-ambassadør Douglas Lute på en pressekonferanse i Brussel onsdag kveld.

— De har en slags parallell kommandostruktur som er som en skygge av separatistenes kommandostruktur i et forsøk på å kontrollere det som skjer på bakken. De lykkes bare delvis med dette. Vi tror ikke de har full kontroll over separatistenes bevegelser, men vi tror at de forsøker, sier Lute.

Han sier også at de russiske soldatene tar seg av høyteknologisk militært utstyr som separatistene har fått fra Russland. Det tar årevis å lære opp personell til å håndtere utstyret, som blant annet består av svært avanserte luftforsvarssystemer, ifølge Lute.

Vurderingen til Lute stemmer dårlig overens med en uttalelse fra regjeringen i Kiev i januar. Da sa president Petro Porosjenko at Russland hadde sendt 9.000 soldater over grensen for å støtte de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina. (©NTB)