39-åringen fra Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane, slutter seg til NRKs langrennsteam denne vinteren, og blir kanalens «nye» ekspert ute på arenaen. Skjønt ny, han har vært hyppig brukt som gjest i studio i Oslo under helgesendingene. Men nå blir det som lønnet meningsbærer.

Den tidligere landslagstreneren erstatter Jens Arne Svartedal, som på sin side tok over for Thomas Alsgaard i fjor. Han tar permisjon fra jobben i Aker for å bli med NRK rundt denne sesongen.

— Vi er veldig godt fornøyde med å ha sikret oss Morten Aa Djupvik. Jens Arne hadde ikke anledning til å bli med videre, og da er vi glade for at Morten blir med på laget, sier Sjur Molven, redaksjonssjef i NRK-sporten, til Aftenposten.

Northug-suksess

Aa Djupvik tok over som landslagssjef for langrennsherrene etter Krister Sørgård etter OL-sesongen i 2006. Han hadde også ansvaret for Petter Northug som opplevde en eventyrlig suksess under Aa Djupviks ledelse. Northug tok ni mesterskapsgull med Aa Djupvik som trener.

39-åringen sluttet som landslagstrener etter VM i Oslo i 2011. — Vår avtale gjelder i første omgang for den kommende sesongen, men med intensjon om å forlenge. Begge parter håper og tror dette blir et vellykket samarbeid. Han har vært med oss før, da som gjest i studio i Oslo. Hans erfaring som trener for blant andre Petter Northug, og resten av langrennsherrene, gjør at han er godt kjent med miljøet og utøverne. Han har mye ballast med seg når han nå skal inn og mene noe om de han tidligere har trent, sier Molven.

Uforandret ellers

Han presiserer at det var viktig å få avklart hans rolle inn mot arbeidsgiveren Aker. Aker er en av de store sponsorene til langrennslandslaget, og derfor var en permisjon viktig for at partene kunne bli enige.

— Uten det hadde det ikke vært etisk forsvarlig, sier Sjur Molven.

- Hva forventer dere av Aa Djupvik?

— At han har og bruker den kompetansen og kunnskapen han besitter. Som ekspert inn mot VM og verdenscup, men også i aktuelle nyhetssaker. Og uansett om det dreier seg om Northug eller Bjørgen. Han har vist som trener og intervjuobjekt at han er verbal. Han vet litt om hvordan NRK og pressen jobber. Det er en fordel i en sånn jobb.

Teamet ellers blir som sist sesong med Jann Post og Torgeir Bjørn i kommentatorbua, mens Ida Nysæter Rasch blir programleder ute på arenaen.