Color Line tett
color
sunde.bred
Kunstgress med gummikuler kan være kreftfremkallende, viser ny undersøkelse.

I Norge kommer det flere og flere kunstgressbaner. Aalesund er foreløpig eneste toppserieklubb med dette underlaget, men flere vil følge etter de neste årene.

De nyeste dekkene — som Aalesund - har ikke gummikuler i dekket - og er altså ikke farlige ifølge rapporten.

Nå spørs det om en ny svensk undersøkelse vil bremse utviklingen av bygging av flere og flere kunstgressbaner. Forskning viser at kunstgresset kan være giftig. Det fremgår i undersøkelser gjort i Sverige av Kemikalieinspektionen (Kemi).

— Det inneholder et stoff som kan gi kreft, forteller Christina Rudin Snöbohm ved Kemi til Expressen.

Grundige undersøkelser

Allerede har det blitt konstatert at det finnes farlige stoffer i kunstgress. Det er gummikulene som ligger i gresset som inneholder kreftfremkallende stoffer. Gummikulene finnes i gresset for å dempe ballens stuss.

De skal nå gjennomføre grundige undersøkeler av det populære underlaget.

— Gummidekket inneholder PAH-oljer og metaller som er kreftfremkallende, bekrefter Snöbohm.

- Hvor farlig er dette?

— Det kommer an på hvordan utøverne kommer i kontakt med stoffene. Om man for eksempel svelger disse gummikulene kan det bli virkelig farlig. Men det er mange ulike faktorer som spiller inn her, svarer hun.

Anleggsansvarlig i Norges Fotballforbund, Ole Myrvold, har ikke hørt om resultatene fra Sverige. Han anslår at det finnes om lag 200 kunstgressbaner i Norge med de omtalte gummikulene.

- Vil se på resultatene

— Vi har sammen med kulturdepartementet fått utarbeidet en oversikt over om lag 50 av stoffene i underlaget. Problemet er at det ikke er noen maksimumsverdier i denne sammenhengen. Vi skal ut over høsten sette oss ned sammen med forurensingstilsynet for å se på de resultatene vi har fått, sier Myrvold til Verdens Gangs nettutgave.

Ifølge den svenske rapporten er ikke faren spesielt stor når gummikulene er hele. Men dersom de deler seg eller løses opp vil faren blir større. Kulene vil kunne gå i stykker i for eksempel regnvær.

I Norge øker stadig bruken av kunstgress, og de to siste årene er mer enn 50 anlegg ferdigstilt. De mest moderne anleggene har ikke de potensielt farlige gummikulene i underlaget. Men de mest moderne dekkene er fire ganger dyrere enn de som har de farlige gummikulene, og det er dermed der hvor breddeidretten utøves hvor den påståtte kreftfaren finnes.

Ole Myrvold og fotballforbundet vil nå ta en kikk på den svenske rapporten.

— Vi samarbeider tett med andre europeiske nasjoner på dette området, og utveksler stadig erfaringer, bekrefter Myrvold.