1. Sjekk fordelene dine

En rekke organisasjoner, banker og bedrifter har ordnet med kollektive rabattavtaler for sine medlemmer, kunder og ansatte, men de færreste benytter seg av disse mulighetene.

Er du Obos-medlem kan du for eksempel få 15–25 prosents rabatt på enkelte hotellrom og ferieleiligheter i Toscana. LO-medlemmer får rabatt på Rica og Choice-hoteller gjennom LOfavør. NAF-medlemmer får 10 prosent avslag på overnatting hos De Historiske Hotel & Spisesteder. For å nevne noe.

Enkelte steder kan du også få spesialpris eller ekstra goder dersom du er for eksempel student, pensjonist, nygift eller yrkesmilitær.

Det kan hende du må du lete dypt i brosjyrer og nettsteder for å finne ut nøyaktig hvilke rabatter som gjelder for øyeblikket. Du risikerer også å måtte krangle litt med de hotellansatte ved bestilling, da de ofte ikke har hørt om ordningen selv.

Skaff deg uansett oversikt over hvilke fordeler du har hvor, og sørg for å få rabattene du har krav på.

2. Ta poengene

Forbrukerrådet advarer – og det med rette – mot å la hotellkjedenes lojalitetsprogrammer avgjøre hvilket hotell dere bor på.

Fordelene disse programmene gir er som oftest så små, at andre faktorer bør telle mer.

På den annen side er det i de aller fleste tilfellene gratis og uforpliktende å bli medlem, og du kan være «lojal» mot så mange kjeder du måtte ønske.

Be om et medlemsskjema når du sjekker inn på et kjedehotell der du ikke allerede er medlem, og sørg for å få og å benytte poengene dine.

Husk også at du i mange tilfeller kan bruke oppsparte flybonuspoeng på hotellovernatting.

Her finner du informasjon om et utvalg lojalitetsprogrammer:

Thon Member

Choice Club

Scandic Friends

Ricas fordelsprogram

Club Carlson (for Radosson Blu m.fl.)

Best Western Rewards

Priority Club (fo InterContinental, Holiday Inn m.fl.)

Starwood Preferred Guest (for Sheraton m.fl.)

Marriott Rewards

Hilton Hhonors

Hyatt Gold Passport

3. Betal kun for det dere benytter

Som gjester betaler dere i utgangspunktet for alle fordeler og fasiliteter hotellet har inkludert i romprisen.

Lange, lekre lister med hva som tilbys kan friste og blende når dere skal bestille, men tenk gjennom hva det er realistisk at dere vil få tid til.

Dersom du vet dere ikke kommer til å benytte dere av hotellets store svømmebasseng, prisbelønte frokostbuffet, veldreide concierge-service og spektakulære takterrasse, og at fruktkurven på rommet bare vil bli stående å råtne, bør dere kanskje velge et annet hotell. Da kan dere få råd høyere standard på det dere virkelig trenger, for eksempel senger, bad og beliggenhet.

4. Bestill samme rom flere ganger

Det finnes ingen faste regler for hvor tidlig eller sent det lønner seg å bestille hotellrom. Det finnes riktignok utregninger på når det «i gjennomsnitt» er billigst, men det er selvsagt ikke dermed sagt at alle rom alltid er billigst så og så lenge i forkant.

Hotellene vil naturlig nok forsøke å selge flest mulig rom til høyest mulig pris, og justerer seg gjerne etter hvor fullt eller tomt hotellet ligger an til å bli i den aktuelle perioden. Noen gir rabatter for gjester som bestiller ekstra tidlig, men har du is i magen kan romprisen dumpes kraftig rett i forkant.

I mange tilfeller behøver du ikke bekymre deg for slikt. En del hoteller og søkemotorer lar deg nemlig avbestille gebyrfritt fram til et gitt tidspunkt. I så fall risikerer du lite ved å booke i god tid, og så eventuelt avbestille og booke på nytt dersom du ser at prisen på rommet er blitt lavere i mellomtiden. Les i så fall vilkårene ekstra godt.

Er dere ute i siste liten med bestillingene uansett, finnes det en rekke nettsteder som hjelper dere å finne fram til hotellene som akkurat nå dumper sine priser:

www.laterooms.com

www.latestays.com

www.wotif.com

www.ratestogo.com

5. Velg forretningshotell i helgene

Hotell som primært retter seg mot forretningsfolk, samt kurs— og konferansemarkedet virker ofte forferdelig grå og kjedelige. De ligger dessuten gjerne i strøk der det ikke frister å tilbringe så mye tid under en romantisk storbyhelg, som finansdistriktet eller nære flyplassen.

Slike hoteller har derimot ofte ledig kapasitet, og dermed lavere priser i helgene.

Mange av dem kan dessuten holde høy standard på grunnleggende ting, som senger, baderom og frokost.

Dersom dere uansett planlegger kun å bruke hotellet til å sove godt, dusje og innta en solid frokost før dere utforsker byen, kan dere få mye komfort for pengene her.

6. Bli venn med resepsjonisten

Det kan være enorm forskjell på rommene på et hotell, selv om koster nøyaktig det samme.

Kan hende har hotellet en nyoppusset fløy med ubrukte kvalitetssenger og ekstra store bad. Noen rom kan ha fantastisk panoramautsikt, mens andre ligger mot bakgården der stanken fra søplekonteinerne siver inn soveromsvinduet deres og sultne måker vekker dere med sola.

Da kan det lønne seg å komme raskt på godfot med resepsjonisten. Vedkommende kan nemlig ha forholdsvis mye makt, og plassere dere i det best tilgjengelige rommet.

Be uansett alltid om å få se rommet først, og be om et annet på en høflig måte dersom dere er misfornøyd med avstand til heisen eller røyklukten i veggene.

7. Sjekk prisene flere steder

Bruk gjerne søkemotoren dere liker best til å finne hotellet dere vil bo på, men sjekk også andre for å se om de har samme rom til en lavere pris.

Finner dere fram hotellet via for eksempel Tripadvisor.com, kan dere sammenligne prisene fra en rekke søkemotorer ved ett enkelt klikk.

Vær obs på at mange hotellsøkemotorer krever forhåndsbetaling når du booker, med www.venere.com og www.booking.com som et par hederlige unntak. Da Aftenposten testet hotellsøkemotorer for en tid tilbake siden kom www.venere.com og www.hrs.de best ut.

PS: Skal dere bo på et lite, familiedrevet hotell, kan dere få litt ekstra godvilje og service om dere bevisst bestiller direkte fra hotellet, og gjør resepsjonisten oppmerksom på dette. I mange tilfeller tilbyr hotellene nemlig rommet til samme pris som søkemotorene, men ved direktebestilling slipper hotellet å betale stive gebyr til søkemotorselskapet, og dere blir mer lønnsomme og ettertraktede gjester.

Her er noen søkemotorer.

www.booking.com

www.ebookers.com

www.expedia.com

www.finn.no

www.getaroom.com

www.hotell.no

www.hotels.com

www.hrs.de

www.kelkoo.no

www.reisefeber.com

www.restplass.no

www.travelocity.com

www.venere.com

8. Fleksibilitet lønner seg

Alle faktorer dere ikke er fullstendig låst til, kan gi besparelser og mer hotelluksus for pengene.

Kan dere for eksempel dra én dag før eller to dager senere? Eller kan dere legge deres årlige storbyutflukt til en annen by enn planlagt?

New York, Paris, London, Oslo og Moskva er for eksempel kjent for spesielt høye hotellpriser, mens Warszawa i følge Hotel Prize Index hos www.hotels.com er den eneste byen i Europa hvor du får femstjerners hotell til under 750 kroner natten. Ellers gjør ofte de baltiske hovedstedene Tallinn, Riga og Vilnius det bra på lister over byer der du får mye hotell for pengene.

Dersom dere tåler å gamble litt, kan dere dessuten ta sjansen på å bestille via tjenesten Hotwire.com. Her kan hoteller og kjeder tilby ekstra lavere priser «anonymt», uten dermed å skade markedsprisen ved å dumpe prisene i all offentlighet. Du får vite hvilken bydel hotellet ligger i, antall stjerner og hvilke fasiliteter det har, men først når bestillingen er gjort, ser du hva hotellet heter.

9. Beliggenhet koster

Du risikerer å betale mye for såkalt god beliggenhet, men dersom dere kun skal til og fra hotellet én gang i døgnet, kan det lønne seg å velge ett som ligger et stykke unna sentrum og turistattraksjoner. En drosjetur eller tjue minutter ekstra med t-banen kan være en liten pris å betale.

Hotellrom med ekstra god utsikt kan også koste noen kroner, men om dere ikke har tenkt å tilbringe særlig tid med å stirre ut av vinduet, kan pengene komme bedre til nytte på annet vis.