+SCC-AIPub-G-Tittel-dale+Oen+011 Foto: Mette Bugge
Shanghai, Kina / China 20110725.NTB sportskavalkade - idrettsåret 2011.Dale Oen ble første norske verdensmester i svømming med gull på 100 meter bryst 27. juli i Shanghai, få dager etter Utøya-massakren gråt han på seierspallen for terrorofrene.Foto: Christian Thomassen / Scanpix Foto: Thomassen, Christian

For mange vil nok bildene av en sterkt preget Alexdander Dale Oen som i Kina svømte i land historiens første norske VM-gull i svømming bare tre dager etter den 22. juli, være et av de sterkeste minnene av svømmeren som brått ble revet bort tirsdag.

— Jeg ærer de som omkom, sa Dale Oen umiddelbart etter at han i semifinalen hadde levert den beste tiden: 59,37 på favorittdistansen 100 meter bryst.

Leppene begynte å skjelve og svømmeren Alexander Dale Oen brast i gråt da han fikk spørsmål om tragedien hjemme i Norge.

Pekte på flagget og tok til tårene

I vannet, umiddelbart etter det sterke resultatet, hadde han satt fingeren til hodet, der han pekte på flagget på badehetten. En gest til alle nordmenn som er rammet av det forferdelige i Oslo og på Utøya.

Dagen etter svømte han inn til en suveren seier i 100-meter finalen. Norges første VM-gull gjennom tidene.

Men jubelen og gullfeiringen var behersket. Det var heller ingen store smil og mye jubel da han mottok medaljen like etter gulløpet, og det var en tydelig rørt Alexander Dale Oen som hørte nasjonalsangen bli avspilt til hans ære.

Følelsesladet

Da Oen etterpå skulle snakke med utenlandske journalister som ville høre om det som hadde skjedd hjemme i Norge, og om det påvirket ham, forklarte han greit så lenge det gikk på engelsk.

Da han fikk mikrofonen fra NRK, og måtte snakke norsk, kom tårene. Han forklarte hvor forferdelig det kjentes.

Rett etterpå sa han til Aftenposten.no at det føltes tungt. Han tok seg til sitt bøyde hodet og klarte ikke å snakke mer. Landslagstrener Petter Løberg har aldri sett ham så emosjonell.

— Det var sterkt. Samtidig er det fint at han får ut følelsene, sa han etterpå.

Tenkte ikke medaljer

Etter den første VM-testen holdt Dahle Oen seg på hotellrommet sitt. Han fortalte til Aftenposten etterpå at han nesten ikke snakket ikke med noen. Prøvde å slappe av.

— Jeg prøver å finne noen lyspunkter i hverdagen, forklarte hordalendingen.

Han fortalte at han hadde prøvd å være hard mot seg selv. Tanken på tragedien var tøff, selv for dem som er langt unna.

— Det er ubeskrivelig, var den karakteristikken han ga.

For Oen, ville en eventuell medalje komme i bakgrunnen.

— Jeg tenker ikke medaljer, sa han.

Hvordan vil du minnes Alexander Dale Oen? Skriv gjerne et minneord i kommentarfeltet.

Fakta om Alexander Dale Oen

  • Alexander Dale Oen var en norsk svømmer i verdenstoppen i brystsvømming.

  • Han ble født 21.05.1985 i Øygarden og døde 30. april i Flagstaff i Arizona i USA.

  • Meritter: Blant annet VM-gull på 100 meter bryst i Shanghai 2011. Vant OL-sølv på 100 meter bryst i Beijing 2008 og ble med det første norske OL-medaljør i svømming. Europamester på 100 meter bryst langbane i 2008, sølv på 50 og 200 meter bryst. EM-sølv på 100 meter bryst i 2006. Dale Oen fikk i tillegg åtte kongepokaler.

  • Dale Oen ble i 2011 kåret av Det europeiske svømmeforbundet til Europas beste herresvømmer. Han ble i 2008 tildelt utøvernes pris på Idrettsgallaen. I 2011 fikk han prisen for beste mannlige utøver på samme arrangement.

Tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett i 2011.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia)