– Nei, svarer Gerd Byermoen, informasjonssjef i Opplysningskontoret for Frukt og Grønt.

Hun forklarerat utsagnet heller grunner i et hensyn til selve rabarbraen. For dersom den høstes hele sommeren gjennom, kan den bli svekket året etter.

– Det samme gjelder forasparges. Der må rota få hvile fra sankthans og utover, hvis ikke får den ikke likefin avling til neste år, sier Byermoen til abito.no.

Vivian Stølen ved Norsk Hagebruksmuseum i Grimstad mener også at det er hensynet til planten som gjelder. Mantyner rabarbraen dersom den kuttes og høstes i mange runder en sommersesong.Men at rabarbra er spesielt giftig etter sankthans, vil hun ikke være med på.

– Det må være gammel folketro, sier hun.

– Liten risiko for å bli forgiftet

Likevel er det kjent at rabarbra inneholder mye oksalsyre, som finnes naturlig i mange planter.Det er liten risiko for å bli forgiftet av oksalsyre, men for mye av denkan redusere innholdet at kalsium i kroppen, ifølgeNorsk Instiutt for Bioøkonomi. Og derfor bør ikke små barn og ammende kvinner, som trenger mye kalsium, overdrive inntaket av rabarbra, råder de.

– Og så erdet slik at de unge stilkene har lavest innhold av oksalsyre. Blir planten kuttet ned ved sankthans, vil det vokse opp nye, friske skudd i løpet av noen uker, som man kan spise litt av, forklarer hun.

Lar du noen av disse stå igjen, gir du rabarbraen bedre vekstvilkår for neste sesong.

Det finnes mange forskjellige sorter rabarbra, og disse inneholder forskjellig nivå av oksalsyre. Sorter med høyt innhold av eplesyre har lavest innhold av oksalsyre, ifølge Stølen. Og det er eplesyre som gir den karakteristiske sure smaken.

– Sidendet er ikke bra med for stort inntak av oksalsyre, kan manservere melk eller fløte til retter med rabarbra, for da nøytraliseres det meste av oksalsyren, leggerhun til.

NAM. De fleste liker rabarbra. Foto: photoiconix

Må du fjerne plantene du har fra før?

Gjødsle

Skal du høste maks av rabarbraen, må du passe på at du gjødsler godt rundt den jevnlig. Hvis ikke kan den få en trist produksjon året etter, mener Stølen.

– Rabarbra trives best på en solrik plass, i fuktig og næringsrik jord. Dentåler også godt kjølige og regnfulle somre.

Deter svært lett å dyrke rabarbra, og det gir som oftest stor avling, selvsagt noe avhengig av sorten.

Artikkelen er skrevet av abito.no, Fvns boligsatsing på nett.

Noe helt annet:

Opptatt av hagen? Sjekk ut disse sakene: