En rekke applikasjoner for å betale mindre beløp via mobiltelefonen er blitt lansert på det norske markedet i år.

Eikagruppens «Snapcash»-tjeneste kom like etter årsskiftet. Før sommeren lanserte DNB appen «Vipps», som på kort tid er lastet ned «godt over 500 000 ganger», ifølge banken selv.

Nå følger Danske Bank etter med sin «Mobilepay».

— Vi tror det blir en krig om fremtidens betalingsløsninger. Dette er derfor et strategisk grep for å ta en posisjon i Norge, sier Danske Bank-sjef Trond Mellingsæter.

Kampen om mobilbetaling hardner til

«Årets nyord»

ØKT KONKURRANSE: - Vi har jobbet lenge med oppdateringer av appen. Men det er klart vi svarer på konkurransen, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB. FOTO: DNB

Appen banken lanserer har vært i bruk i Danmark i over to år. Der er nær 2,5 millioner brukere registrert — og «mobilepay» ble kåret til«årets ord» av Danmarks radio i fjor.De ulike applikasjonene for betaling via mobiltelefonen har visse fellestrekk:

  • Brukeren registrerer et betalingskort og/eller et bankkontonummer.

  • Appen får tilgang til kontaktlisten på telefonen.

  • Beløp (ofte begrenset til en viss størrelse) kan med et enkel grep overføres til andre brukere.

  • Brukerne trenger som regel ikke være kunde i samme bank (men her finnes forskjeller).

  • Tjenesten krever ikke innlogging med BankID (frem til et visst beløp).

DNB-kunde fikk «Vipps»-konto uten å vite om det

«Vennebetaling»

Såkalt vennebetaling kan for eksempel gjøre det enklere å umiddelbart dele regningen etter et restaurantbesøk. I USA har nettjenesten Snapchat allerede gjort det mulig å «snappe penger» mellom brukerne. Det norske gründerselskapet mCash var først ute i Norge.

Trond Mellingsæter lokker med at Danske Banks app er gebyrfri - og at kunder i alle banker er velkomne.

— Vi er hele tiden opptatt av å gjøre det enklere for kundene, og enklere enn dette blir det ikke. Vår tjeneste skiller seg ut fra de andre fordi den er gratis, sier han.

Men etter at nyheten om lanseringen ble kjent, varsler også DNB at deres «Vipps»-app blir gratis. Frem til nå har de tatt betalt én krone for overføringer inntil 2000 kroner, for deretter å øke gebyret.

— Vi har gjort en totalvurdering. Det er viktig at Norges mest populære betalingsapp fortsatt skal være den beste, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til adressa.no.

- Ble dette bestemt i dag?

— Vi har jobbet lenge med oppdateringer av appen. Men det er klart vi svarer på konkurransen, sier han.

Nå kommer «snapcash»

- 400 kr i snitt

Trond Mellingsæter i Danske Bank svarer følgende på spørsmål om hvordan banken skal tjene penger på en gratis tjeneste:

- Dette er en strategisk satsning fra oss. Vi ser på dette som en investering. Vi tror at kundene vil like appen vår og etterhvert fatte en interesse for Danske Bank.

Appen lar brukerne sende beløp opp til en grense på 3500 kroner daglig. DNBs «Vipps»-app skal nå la brukerne sende penger gratis inntil en grense på 5000 kroner. Over denne koster transaksjonen én prosent av totalsummen, opplyser Westerveld i DNB.

— Gjennomsnittsbeløpet på overføringer ligger på rundt 400 kroner, sier han.

Eikagruppens tjeneste tillater bare overføringer mellom Eika-kunder.

Nye aktører truer

Konsulentbyrået Accenture har tidligere anslått at bankene kan tape opptil én tredel av sin tradisjonelle omsetning til nye digitale aktører innen år 2020, ifølgeAftenposten. De estimerer at alternative betalingsaktører kan oppnå 15 prosent markedsandel i Europa.

Store digitale selskaper somGoogle (Alphabet) og Apple kan true et viktig domenefor bankene. Trond Mellingsæter tror ikke det er tilfeldig at flere banker lanserer lignende tjenester nesten samtidig.

— Vi er på vei inn i en digitalisert verden, sier han.

Har du den beste mobilbanken?