HELSINGØR: Han er 19 år, og blir sett på som et av de største talentene i dansk fotball gjennom tidene. Førstkommende lørdag blir han en nøkkelspiller på Morten Olsens lag, som skal prøve å ryste Norge på Ullevaal.

I går handlet det meste om Christian Eriksen på danskenes pressetreff på hotell Marienlyst i Helsingør. Unggutten fikk ikke stå i fred et sekund fra verken norsk eller dansk presse.

— Det er helt vilt, sier Eriksen om alt oppstyret.

- En publikumsspiller

Det begynte egentlig med en fantastisk kamp mot England i februar. Da fikk i hvert fall nordmenn øynene opp for Ajax-spilleren. Så kom sammenligningene med både Brian og Michael Laudrup, Wesley Sneijder, og ikke minst Lionel Messi.

— Christian er en publikumsspiller. I fotball er det viktig å vinne, men vel så viktig er måten du vinner på. Han er også en effektiv spiller, det er klart. Han er inne i en utvikling, og er en spiller som har vokst fra å ha friheter, til å få mange oppgaver nå som han er på landslaget, sier landslagssjef Morten Olsen.

- Prøver dere å beskytte ham, på noen som helst måte?

- Det gjør vi, og det har vi også gjort i starten. Men han kan takle dette, sier Olsen.

Ros fra lagkameratene

Morten Gamst Pedersen har nylig utpekt Eriksen som Skandinavias største talent, uten at Olsen kan være enig eller uenig i det.

— Jeg har ikke så stort overblikk at jeg vet alt hva som skjer rundt omkring. Men det er klart at han er et stort talent, ikke bare i Skandinavia. Som sagt, han er en deilig spiller å bruke, og jeg mener også at fotballen skal ses med øynene, ikke bare på resultattavlen. Der er i hvert fall han en av de som preger fotballen, sier Olsen.

Danmark-kaptein Christian Poulsen roser måten Eriksen har håndtert ting på den siste tiden.

— Jeg synes han håndterer ting veldig bra. Han er en veldig fornuftig fyr, med et godt hode. Men han er i dytten for tiden, så jeg håper vi får se når han storspiller mot Norge. Vi håper han blir en trussel. Ellers så har vi også andre strenger å spille på, men det er klart at han er i toppform for øyeblikket, og han blir spennende å følge, sier Poulsen.

Han får støtte av Dennis Rommedahl.

- Det har vært store forventninger til ham de siste årene, fordi han blir kalt en talent. Det er ikke kun nå. Han har vist at han har begge beinene trygt plantet på jorden, og han tar det stille og rolig, sier Dennis Rommedahl.

(saken fortsetter)

GOD STEMNING: Dennis Rommedahl og Christian Eriksen i humørfylt passiar på dagens trening. (Foto: Håvard Karlsen)

Vil utnytte formen

— Blir han viktig for dere på lørdag?

— Alle blir viktige, ikke bare ham. Sånn er det. Vi er et lag, ikke kun enkeltspillere, sier Rommedahl.

Liverpool-stopperen Daniel Agger tror det danske laget kan utnytte formen til 19-åringen i den viktige EM-kvalifiseringskampen.

— Han har gjort det veldig bra den siste tiden, og den formen tar han forhåpentligvis med seg inn til denne kampen, slik at vi kan utnytte det. Det gjelder å utnytte spillere som er i form, og han kan forhåpentligvis score noen mål for oss.

- Tror du han takler presset?

- Ja. Han er en ung gutt, men det er helt opp til ham selv. Det kommer an på hvordan han håndterer ting. Det er jeg helt sikker på at han klarer, sier Agger.

- Har gått fort

Eriksen fikk en ekstra fridag av Morten Olsen i går, og hadde sin første trening med resten av laget i Helsingør i dag. Om alt oppstyret, og presset før Norge-kampen, har han følgende kommentar;

— Det tenker jeg ikke så mye på. En kamp er en kamp, sier Eriksen.

- Du har også forventninger til deg selv?

— Ja, selvfølgelig. Mine forventninger er skikkelig høye, og jeg håper at vi leverer en god kamp på lørdag, sier Eriksen.

- Hvordan føles det å bli sammenlignet med så store spillere som Laudrup-brødrene, og Sneijder?

— Det er fett. Det er veldig gøy å bli sammenlignet med gode spillere som har gjort det bra. Uansett så er det fortsatt en lang vei å gå for meg. Dette er bare starten, sier Eriksen.

- Det har gått fort i det siste, og jeg har prestert jevnt bra. Jeg håper jeg kan fortsette å vise fremgang, og prestere høyt, legger han til.

Håper på scoring

- Hvordan vil du beskrive deg selv som spiller?

— Jeg er kreativ spiller som skaper mange sjanser, sier Eriksen.

- Hvordan skal du bidra mot Norge?

— Jeg skal skape mange sjanser, og score et mål eller to, sier Eriksen og smiler godt.

Eriksen tok det ganske rolig under dagens trening. Han varmet opp sammen med de andre, men gikk over til avslutningstrening sammen med Ebbe Sand da den første spillsekvensen begynte. I den andre spillsekvensen var han med igjen.

TOK DET MED RO: Eriksen prøver et skudd på dagens danske trening. (Foto: Håvard Karlsen)