— Se på meg, smil! Ikke lov å leke, he he.

Monica Sannerud, pedagogisk leder på avdeling Gresshoppa på Kløverenga barnehage på Årnes i Akershus bøyer seg ned med kameraet og stikker det formelig opp i ansiktet til Vilje (5).

Inntill nå har Vilje vært opptatt og konsentrert i leken med bøtte og spade. Sannerud demonstrerer med litt overtydelighet hvordan det kunne foregå da de ansatte dokumenterte hverdagen i barnehagen - men det var før.

I god tro har vi tatt vare på barnas mapper og personopplysninger i ti år. Jens Schei Hansen, Espira Barnehager.

Datatilsynet: Lite kontroll

— Vi fikk vårt første tilsyn fra Datatilsynet tidligere i år. Vi fikk mange aha-opplevelser. Det var ikke det at barnehagene våre gjorde så mye galt, men det var mange problemstillinger vi ikke hadde gode nok rutiner på og bevissthet rundt.

Det sier kommunikasjons-og organisasjonsdirektør Jens Schei Hansen i Espira Barnehager.

Mye lagring - lite kontroll. Dette er overskriften på et av avsnittene i Datatilsynets oppsummerende artikkel etter en runde tidligere i år med tilsyn i 20 barnehager, grunnskoler og videregående skoler.

- Vi kan konstatere at det er et gjennomgående problem at barnehagene og skolene ikke har tilfredsstillende rutiner for å oppfylle personopplysningslovens og personopplysningsforskriftens plikte r, heter det ifølge Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon.

— Barnehagene og skolene selv ønsker bedre retningslinjer og opplæring, legger han til.

Det ble funnet flere avvik, det gjelder særlig pliktene til:

  • Å ha oversikt over skolens/barnehagens behandlinger av personopplysninger og at de blir håndtert på riktig måte.

  • Å sørge for innhenting av samtykke når det er nødvendig.

  • Å sørge for å ha slette- og/eller arkivrutiner.

  • Å sørge for risikovurdering ved bruk av digitale verktøy som behandler personopplysninger.

- Vi lister oss bort og påkaller ikke oppmerksomheten

Kløverenga er en av barnehagene i Espira-kjeden som er i ferd med, og fremover, skal gjennomgå alt som gjøres knyttet til barns personvern.

aarnesfoto-ovrb51uwst.jpg

Et ledd i arbeidet er mer bevissthet rundt hva slags bilder som tas og hvordan de distribueres.— Nå tenker vi mer på å få frem handlingen i bildet, istedet for å fokusere på ansiktet. Det viser vi like godt ved å ta bilder av hender og bøtter og barna bakfra. Vi lister oss bort heller enn å påkalle oppmerksomheten slik vi gjorde tidligere, slik unngår vi å ødelegge øyeblikket og aktiviteten vi ønsker å dokumentere, sier pedagogisk leder Monica Sannerud.

- For oss er det viktig at bildene viser det vi faktisk driver med i barnehagen, vi skal ikke drive reklame for foreldre med flotte personfoto. Resultatet er bedre og mer naturlige bilder samtidig som vi slipper personvernproblematikk, skyter styrer Camilla Hagstrøm inn.

Har du tips til temaer vi bør skrive om? Ta kontakt her

Sjeleglad for tilsynssak

— Vi er sjeleglad over å være blant de utvalgte som fikk tilsyn, sier Hansen.

Den største overraskelsen Espira Barnehager fikk, var at arkivloven ikke gjelder for private barnehager.

aarnesmakulering2-uAOcWOgyGB.jpg

I god tro har vi tatt vare på barnas mapper og personopplysninger i ti år. Nå har vi gjort en avtale med Datatilsynet om at et barns mappe skal oppbevares maks ett år etter at det har sluttet, med mindre det foreligger spesielle forhold, sier han.Han mener det er viktig med gode personvernrutiner i barnehagene, spesielt i en tid da foreldre stiller større krav og forventer rask og digital oppdatering fra barnas hverdag i barnehagen.

— Derfor tok vi tak i dette umiddelbart. Om vi ikke blir helt Fort Knox, skal vi gjøre det vi kan for at barn og ansattes personopplysninger er lagret trygt, sier Hansen

Barna «sjekkes inn og ut»

I Kløverenga barnehage har de ikke bare måttet skjerpe inn på frutinene rundt fotografering, men også rutiner rundt de digitale hjelpemidlene de bruker.

I garderoben på Kløverenga barnehage møtes foreldre av et digitalt web-basert verktøy og kommunikasjonskanal, spireportalen.

veronica-g7GDAMEl2w.jpg

Når Veronica Andreassen skal «sjekke inn og ut» datteren Iben av barnehagen, trykker hun på bilde av henne og taster inn med en firesifret kode. Opp kommer informasjon som de ansatte har lagt inn i løpet av dagen.

Skjermbilde med bleie-info

Et av påleggene fra Datatilsynet er at portalen må få installert et automatisk tidsvindu.

— Det er fort gjort at foreldre glemmer å logge seg ut i en hektisk hentesituasjon. Slik blir informasjonen og skjermbildet stående slik at neste forelder kan se . Det kryr ikke akkurat av sensitive opplysninger der, men det er noe med at det er ditt eget, andre trenger ikke vite hvor ofte barnet ditt har skiftet bleie den dagen, eller om dere er kalt inn til foreldresamtale, sier styrer Camilla Hagstrøm.

Hun poengterer at portalen først og fremst brukes til praktisk og lystbetont informasjon.