1. Hvorfor nå?

Nice er et godt utgangspunkt for både strandferie og en langhelg med byferie. I Nice får du ypperlig atmosfære, nydelig mat, gode shoppingmuligheter, og en helt unik og sjarmerende gamleby.

2. Ikke reis hit uten å vite dette:

Er du i eldgamle Nice (år 350 f.kr), befinner du deg i provinsen Provence i Frankrike, og havet du ser fra strandpromenaden Promenade des Anglais er Middelhavet.

Fra Nice kan du dra på dagstur til for eksempel Cannes og St. Tropez. I Monaco kan du dra på bilspotting. Parfymebyen Grasse med sine fabrikker og parfymemuseum ligger også i overkommelig avstand fra Nice.

3. Få med deg:

Nice oppdages best til fots. Start langs strandpromenaden, se på folk, dypp tærne i det turkise vannet. Rett bak stranden finner du Court Saleya, en plass med restauranter og markeder. Hva slags marked avhenger av dag og tid på dagen.

Det er obligatorisk å vandre langs strandpromenaden i Nice, Promenade des Anglais. Foto: Lionel Cironneau, NTB Scanpix

I Vieux Nice, gamlebyen som knapt er endret siden 1700-tallet, kan du gå rundt i labyrinter av gamle, nydelige hus i fantastiske farger. Her kan du oppdage små butikker, barer og restauranter – gå deg vill!

Stranden i Nice er dekket av rullestein, og solsengene koster ifølge Lonely Planet fra 150-200 kroner å leie, men noen hoteller låner ut madrasser. Den mest populære stranden er Plage Publique des Ponchettes.

Kunstinteresserte anbefales å dra innom Matisse-museet og Chagall-museet, eller dra til Place Messena idet solen går ned og se opp på Jaume Plensas «glow in the dark»-menn som sitter på påler.

4. Styr unna:

Drar du ned til stranden for å spise, er du ikke garantert god service. Gå et annet sted hvis kelneren ignorerer deg.

I visse områder i Nice bør du tilpasse deg restaurantenes lunsj— og middagstider for ikke å møte stengte dører, mens restaurantene på de mer sentrale plassene serverer mat hele dagen. «Tidsregimet» er bedre enn for noen tiår siden, men ideelt sett spiser du lunsj mellom klokken 12 og 15, og middag mellom klokken 19 og 22. Det er litt overdrevet at franskmenn hverken kan eller vil snakke engelsk, men møt dem gjerne på halvveien med bonjour (hei) og merci (takk).

5. Her får du det beste skrytebildet:

Dra til hundre år gamle Negresco Hotel for den helt unike stemningen. Ta skrytebildet i champagnebaren «Versaille Salon» med utsikt mot sjøen, eller spis eksklusivt (les: kostbart) i restauranten. Rettene er små kunstverk verdig Instagram eller Facebook.

Oppdag Nice til fots, men ta deg også tid til en pust i bakken. Det er mye liv og folk å se på. Foto: Jan Gunnar Furuly

Har du pakket joggesko, kan du ta det ultimate skrytebildet mens du jogger langs strandpromenaden i morgendisen. PS! Det er også mulig å leie rollerblades.

6. Dette handler du med deg hjem:

I gamlebyen handler du i spennende små butikker. Ellers finner du alt fra magasinet Galeries Lafayette, kjøpesenteret Nice Etoile og kjedebutikker, hvis du tar utgangspunkt i Place Massena og går oppover hovedgaten Avenue Jean Medicin.

Dépôt-Vente-butikkene er nettopp depoter for rike franske fruer som er lei av veskene sine. Her kan du finne skatter fra kjente designere.

"Foodies" kan handle med seg vin fra vinhandlere som vet hva de snakker om, for eksempel Cave de la Tour. Moulin à Huile d’Olive Alziari har super, eksklusiv olivenolje og annen snacks. Franske makroner og sjokolade kan du handle fra Pãtisserie LAC.

NB! Har du planer om å handle «stinkende» franske oster – pakk dem i en lufttett boks i kofferten.

7. Sulten & Tørst:

Prøv lokale spesialiteter som Salade Nicoise, pannekaken Socca og okselapskausen Dauba. Vil du stille sulten i farta? Kjøp en crêpes, tynn pannekake, med sukker, banan eller Nutella på et gatehjørne.

Det anbefales å ha piknik i Parc du Chateau. Parken ligger over gamlebyen, og har fantastisk utsikt over Nice.

Ta gjerne turen til den moderne franske restauranten med vinbar, La Cave de l’Origine. Vil du ha en drink og dans (lørdager) i 70-tallsatmosfære etter middag? Stikk innom baren Le Smarties. Er du ung og trendy, eller ønsker du å fremstå sånn? Da kan L’Abat-Jour være stedet for deg, med sine vintagemøbler, roterende kunstutstillinger og alternative musikk.

8. Hva sier det om deg at du reiser hit:

Du er kanskje frankofil, eller så er du på god vei. For deg er det først ferie når du har en flaske musserende vin i en bøtte på bordet, og de store, sorte solbrillene trygt nede på nesen. «Shorts er komfortabelt, men hva så? Den nye Chloé-kjolen er mye finere!» Når det er sagt – Nice har noe for alle.