Italia 1-0 Sverige

TOULOUSE: — Vi er ikke ute. Vi har fortsatt gode muligheter til å gå videre, sa Ibrahimovic og hastet mot spillerbussen.

Det har Sveriges superstjerne rett i. Med seier mot Belgia i Nice onsdag er Sverige trolig gruppetreer og videre til åttendedelsfinalen.

Men hvordan de skal klare det, er en helt annen sak.

På 180 minutter med EM-fotball har ikke Sverige hatt en egen avslutning på motstanderens mål.

På 180 minutter har Zlatan vist svært lite. Han har ikke kommet til én målsjanse, han har vært nærmere egen banehalvdel enn motstanderens mål.

Når Zlatan ikke fungerer, fungerer heller ikke Sverige.

I FRANKRIKE: Journalist Erlend Nesje.

Takket ikke for kampen

Våre naboer hevet seg spillemessig fra åpningskampen. Sverige ville mest, men klarte aldri å bryte ned Italia. For lenge var svenskene bedre enn et forsiktig og kalkulerende Italia i Toulouse. Uten at vi skal legge all verden i det, for Italia var ikke interessert i noe som helst. De ville ha ett poeng, det ville sikre avansement, og kom det en sjanse mot slutten skulle de gripe den.

Det gjorde de og to minutter før slutt scoret Edér seiersmålet.

Skuffelsen var enorm i den svenske leiren, som mente de ble snytt for straffespark på overtid. Zlatan Ibrahimovic dro av seg kapteinsbindet, forlot banen uten å takke egne supportere, og nektet å stille opp SVTs intervju rett etter kampslutt.

50 minutter etter kampslutt snakket han i et snaut minutt med den skrivende pressen i intervjusonen.

— Vi var bra i 89 minutter, så gjør vi en feil og dessverre et mål mot oss.

- Hva må dere gjøre bedre mot Belgia?

— I den første kampen gjorde vi det ikke bra, og fikk ett poeng. I dag gjorde vi det "myckat bra" og taper. Vi får se hvordan det går, svarte Zlatan kort før han gikk.

Zlatan vs. Buffon

12 år etter at Zlatan Ibrahimovic lurte Gianluigi Buffon med sitt spektakulære hælspark i Porto, møttes de to eks-lagkameratene fra Juventus igjen.

Det var 1-1-målet i EM-kampen mot Italia som for alvor skapte Zlatan et navn. Det var derfor han fikk en proffkontrakt med Juventus.

Og nå møttes de altså igjen. I EM-kamp på Stadium de Toulouse. Og det startet med fleip og et håndtrykk i spillertunellen.

På papiret var det Italia mot Sverige. Men i realiteten var det 11 italienske spillere mot Zlatan.

Virket Zlatan, virket Sverige.

Virket ikke Zlatan, virket heller ikke Sverige. Så enkelt er det. Eller?

Sverige styrte kampen

Vi fikk et Sverige med mer energi enn i åpningskampen mot Irland.

De var tøffere i duellspiller, var mer på hugget, de hadde løsnet opp i de stive skuldrene svenskene tok med seg inn i Irland-kampen. Det var Sverige som ville mest.

Eder ble Italias store helt. Foto: Reuters

Italia lot Sverige ha ballen og styre spillet. Italia som var så gode mot Belgia mandag, var plutselig ikke så imponerende lenger.Italia tok det veeeeldig, hadde vi ikke visst bedre ville vi trodd de var uinteresserte, men ingen nasjoner er uinteresserte i en viktig EM-kamp.

De levde godt med ett poeng i Toulouse.

Kalkulerende Italia ville forsvare seg. Og kun det. De skapte absolutt ingenting. Men de forsvarte seg mesterlig, slik vi vet italienerne kan.

Sverige klarte ikke å bryte ned Italia. Da dommeren blåste av for de første 45, hadde Sverige spilt tre omganger uten å løsne et skudd på mål!

Kort oppsummert: Vi så ett lag som ville noe, Sverige, og to lag med defensiv kontroll. Det ble en stillingskrig med to lag som lurte på hverandre, ventet hverandre ut. Da blir det fort en trøttende affære.

Kampen trengte et mål. Og de nøytrale håpet at Sverige ville få det første. I motsatt fall ville vi få et Italia som, om mulig, var enda mindre interesserte i å angripe.

Fortsatte i samme spor

Andre omgang fortsatte i samme spor som den første.

Det var fryktelig lite som skjedde.

Hele 72 minutter før vi fikk det vi trodde var den første målsjansen på Stadium de Toulouse.

John Guidetti la inn, Zlatan var ledig på bakre stolpe, men avslutningen mot et åpne målet gikk over.

Zlatan var trolig fornøyd med at det ble dømt offside. Hvis ikke ville nok den bommen blitt mye omtalt etter kampen.

Uansett: Sverige hadde fortsatt truffet mål i denne turneringen.

Den første sjansen fikk vi etter 82 minutter. Den var til gjengjeld stor og den var til Italia. Men headingen til Marco Parolo traff tverrliggeren.

Kampen så ut til å gå mot 0-0. Men to minutter før slutt traff altså Eder for Italia.

På overtid ropte hele Sverige på straffespark. Andreas Granqvist gikk i bakken etter å ha blitt holdt i trøya av Leonardo Bonucci. Men dommer Viktor Kassai var av en annen oppfatning.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene: