Russeren svømte inn til OL-sølv på 100 meter bryst natt til tirsdag. Mens gullvinner Lilly King fra USA og Katie Meili på bronseplass ble hyllet for sine prestasjoner, møtte Jefimova helt andre reaksjoner etter sitt løp.

24-åringen har vært utestengt for doping to ganger, og fikk klarsignal til å delta i lekene kort tid før start i Brasil. I mars testet hun positivt på meldonium, stoffet som kom på dopinglisten i januar i år.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) nektet henne i utgangspunktet OL-deltakelse, men Idrettens voldgiftsrett (CAS) fastslo at svømmeren likevel måtte få delta i Rio, siden det var en mulighet for at Jefimova tok stoffet før det ble ulovlig.

Buet på av publikum

Jefimova ble buet på av publikum etter å ha sikret sølvet, og etter løpet var gullvinner Lilly King lite villig til å sitte ved siden av russeren på pressekonferansen. Ifølge den britiske journalisten Ian Herbert i The Independent, forsøkte gullvinneren først å få fjernet russeren fra seansen.

Gullmedaljevinner Lilly King (t.h) smilte for gull, men hun var ikke interessert i å sitte ved siden av den russiske sølvvinneren på pressekonferansen etter løpet. Til venstre er den amerikanske bronsevinneren Matie Meili. Foto: Matt Slocum, AP

Deretter ba hun om å slippe å sitte ved siden av Jefimova, ifølge Herbert. Det hele endte med at bronsevinner Katie Meili ble plassert mellom de to utøverne.

— Dette beviser at til og med rene idrettsutøvere kan vinne om du legger ned hardt nok arbeid. Du kan bli best og samtidig gjøre det på en riktig måte, var Kings beskjed og åpenbare stikk til russeren på pressekonferansen ifølge Aftonbladet.

Gullvinneren er langt fra den første som er kritiske til Jefimovas deltagelse i OL. Da den svenske svømmeren Jennie Johansson mistet finaleplassen på 100 meter bryst, til nettopp 24-åringen, gikk hun hardt ut på bildetjenesten Instagram med sin mening.

Video: Se de «usynlige» detaljene som gjør en svømmer god

Svensk svømmer i harnisk

— I mitt hjerte og i hodet kommer jeg fortsatt til å svømme finalen i morgen, selv om den faktiske banen er tatt av noen som ikke fortjener det, var Johanssons budskap.

Også svømmekongen Michael Phelps har gått hardt ut mot den russiske utøveren.

— Det gjør meg rasende at hun får lov til å delta her, har svømmestjernen uttalt ifølge NRK.

— Jeg mener sport skal være rent, og jeg syns det er trist at vi i sport i dag har utøvere som har testet positivt ikke bare én, men to ganger og som fortsatt har muligheten til å konkurrere, sier amerikaneren ifølge BBC.

Efimova selv var oppløst i tårer etter sølvmedaljen. Hun forsvarte seg selv i et intervju med Viasat.

— Om du ikke vet sannheten, hvordan kan du da snakke dritt om meg bak ryggen min, sa 24-åringen.