— Jeg prøvde bare å spille mitt spill, og det ble bare bedre og bedre etter hvert, sa Rory McIlroy etter å ha tatt dagens dobbel på East Lake i Atlanta. Han vant Tour Championship, verd 15 millioner kroner, og så stakk av med FedEx Cup verd 81 millioner! Det etter en avslutning Hollywood ikke kunne ha regissert bedre. Først etter fire omspillshull kunne nordiren juble. Og hvilket omspill det ble!

De som mener at golf på TV er som å se maling tørke bes vennligst å sende oss en vareprøve av den malingen!

Alt glapp for Johnson

Dustin Johnson har spilt som en maskin hele sesongen og ledet både Tour Championship og FedEx Cup før siste runde – i tillegg til PGA-touren. Men maskinen gikk tom for olje, og det endte rett og slett med rådebank. Johnson gikk nest dårligst av alle og måtte se både gjeve Tour Championship - forbeholdt verdens 30 beste - og enda gjevere FedEx Cup glippe.

Da tre hull gjensto, var Johnsons sammenlagtseier nokså sikker, for eneste utfordrer, McIlroy, lå tre slag bak Kevin Chappell og Ryan Moore. Så slo McIlroy ballen rett i hullet fra 190 meter på sitt andreslag på det 16. hullet – et par fire. Dermed eagle og bare ett slag opp til lederduoen.

Hvis det skulle glippe for Johnson, måtte han bli dårligere enn delt annenplass samtidig som McIlroy vant. Johnson visste han ville bli dårligere enn nummer to, men ingen trodde vel at McIlroy kunne ta inn tre slag på tre hull? Det kunne han.

Tre mann i omspill

Chappell hadde det i sin hule hånd helt til han pådro seg en bogey på det 17. Så kunne Moore ha avgjort på det 18., men putten gikk i hullkanten og ut. Det slaget kostet Dustin Johnson syv millioner dollar, 57 millioner kroner – forskjellen på første— og annenplass i FedEx. Hadde Moore vunnet Tour Championship, ville nemlig Johnson vunnet FedEx.

McIlroy da? Han satte selvfølgelig en birdie på det 18. og tvang frem omspill mot Chappell og Moore.

  • **Har du lest denne?

(for abonnenter)**

Omspill på det lange 18. hullet – et par fem på 520 meter – var en fordel for langtslående McIlroy, som har vært PGA-tourens beste på par— fem-hull i år. Men den forskjellen utlignet en dame – eller to?

Kvinnelig tilskuer plukket opp ballen!

— Hun plukket opp ballen, forklarte en dommer da Chappell og Moore plutselig begynte å droppe ballen ute i roughen, det tykke gresset. En kvinnelig tilskuer hadde plukket opp ballen til Chappell! Kanskje også den til Moore, men det kom aldri frem på sendingen til Eurosport Norge. Uansett: En skandale at arrangøren ikke hadde funksjonærer i området hvor utslagene stadig vekk landet.

Etter to dropper hver hvor ballen trillet nærmere hullet, fikk begge etter reglene lov til å plassere ballen. Da ble de selvfølgelig liggende bedre enn de opprinnelig hadde gjort. Ufordelaktig for McIlroy.

Umeritterte Chappell måtte likevel si takk for seg. Omspillet fortsatte igjen på hull 18 – nå mellom Moore og McIlroy.

McIlroy traff plastposen til tilskuer

På neste utspill, på det 18. hullet, var det McIlroy som hadde fordel av en tilskuer. En mann sto og veivet med armene rett ut og en plastpose i den ene hånden. Ballen traff plastposen og datt ned i stedet for å trille under noen trær. Har tilskuerne noen gang spilt en mer avgjørende rolle i kampen om nesten 100 millioner kroner?

Moore og McIlroy delte igjen og gikk da til hull 15 – og delte nok en gang. Det etter at sistnevnte hadde reddet en ny runde med en glitrende putt for par.

Det siste smakte nok ikke så godt for Johnson, som fulgte innspurten foran TV-skjermen i klubbhuset.

McIlroy viste mental styrke

På det fjerde omspillshullet – hull 16, et par fire på 425 meter — falt avgjørelsen. Etter en av sine mange monsterdriver på over 300 meter, hadde McIlroy bare 116 meter inn, mens Moore hadde 164. Amerikaneren landet «selvfølgelig» lenger unna flagget enn McIlroy, chippet elendig, men reddet par med et glitrende seksmetersputt. Kanskje også en plass på USAs Ryder Cup-lag, der wild card-ene deles ut denne uken?

Da var presset på nordiren. Men McIlroy har den mentale styrken som skiller ham fra mange av de andre som også vet hvordan de skal slå en golfball – når alvoret ikke tynger som verst. Fra fem meter satte han sin birdieputt og jublet som vi knapt har sett før.

— Jeg skjønner ikke hvorfor vi brukte så mye tid på å sette sammen høydepunkter fra 2015 og 2016. Vi kunne jo bare ha sendt denne sisterunden, sukket en «medtatt» Per Haugsrud i Eurosport Norge.

Hør nyeste utgave av Aftenpodden Sport: