Norge-Belgia 35-26

Etter å ha tapt sine to siste kvalifiseringer – til VM (fikk senere wild card) og OL – viste håndballgutta at det ikke er noen tvil om at laget skal til Kroatia i 2018. — Kjedelig at det ble så mye syv mot seks. Da blir det mange skudd mot åpent mål. Vi var bra i 40 minutter. Deretter byttet vi mye og mistet strukturen. Men selv om det ble mange bytter, var det ikke bra nok likevel, oppsummerte landslagstrener Christian Berge på Max etter kampen.

Landslagssjefen hadde bare hatt spillerne på to treninger før kampen, og spill syv mot seks er nytt for Norge. Det ble innført i Rio-OL, der Norge ikke var med. Nå venter fire nye økter før neste kamp.

Stinn brakke

3000 tilskuere hadde møtt opp i Bodø Spektrum. De fikk se et norsk lag som slet med forsvarsspillet det første kvarteret, og derfor hang belgierne med til 10-8. Det også fordi laget hele tiden tok ut keeper for å få en mann mer i angrep. Det siste kvarteret løftet både forsvaret og keeper Torbjørn Bergerud seg, og avstanden økte til 20-14 frem til pause.

I angrep fikk de norske gutta lett spill mot en svak belgisk keeper, som faktisk spiller på øverste nivå i Frankrike. Slik så det ikke ut.

Eivind Tangen tilbake

Norge måtte stille uten Kent Robin Tønnesen (leggskade) og Ole Erevik (operert for øyensykdom.) Det ga plass for et comeback for Eivind Tangen, som i tenårene ble ansett for å være Norges største bakspillertalent. Siden den gang har bergenseren vært mye plaget av skader, men i Bodø fikk han vist frem skuddarmen sin og scoret på tre susere.

Fra å ha bare én venstrehendt back i mange år (Jan Thomas Lauritzen), har vi nå tre i topp internasjonal klasse: Tønnesen, Harald Reinkind og Tangen. Et hyggelig «problem» for landslagssjef Christian Berge når VM-troppen skal tas ut.

Sander Sagosen spilte mest i angrep, og der imponerte han enda mer enn forrige sesong. Toppscoreren til topplaget Aalborg er blitt enda sterkere, og både skudd og gjennombrudd var imponerende. Det ble seks treff på syv forsøk. Bjarte Myrhol startet med neseblod, men hadde ellers full uttelling, seks av seks.

Også Espen Lie Hansen var i scoringshumør og vekselvis banket og lekte inn syv mål. Med det ble han norsk toppscorer.

— Ikke bra nok, mente Lie Hansen, som hadde 12 forsøk.

— Vi må trene mer på syv mot seks. Dette var føste gang med landslaget vi møtte et sånt spill.

Overkjørsel

Etter pause fikk Belgia erfare at å spille med en ekstra utespiller ikke nødvendigvis trenger å være noe gullegg. Bare i løpet av de ti første minuttene kunne de norske gutta fire ganger kaste ballen i åpent mål.

Etter hvert fant Berge å slippe til også de som hadde slitt benken i første omgang, Espen Christensen, Gøran Johannessen, Petter Øverby, Joakim Hykkerud, Sebastian Barthold og Magnus Søndenå. Sistnevnte, Haslums høyreving, fikk sitt første landslagsmål.

På det meste ledet Norge 31-17 – en sterk kontrast til prekvalkampen i Arendal i 1995. Da tapte Norge med fire, vant bortekampen med tre, men kom ikke til EM i Spania.

Siden den gang er Belgia blitt distansert, og i de fire siste kampene har Norge vunnet med 12, 9, 8 og 11. Det er ikke tvil om at det blir seier også i bortekampen i juni.

Litauen neste

Håndballgutta fortsetter EM-kvalifiseringen med bortekamp mot Litauen søndag kveld. Det bør heller ikke by på problemer. Norge har møtt Litauen 12 ganger og tapt bare én. Det var i den aller første kampen.

Etter de to kampene denne uken, blir det pause i EM-kvaliken til mai neste år. Da venter puljefavoritten Frankrike, som Norge for øvrig også møter i innledende VM-pulje i Nantes i januar.

Deretter avsluttes EM-kvalifiseringen i juni med bortekamp mot Belgia og hjemmekamp mot Litauen. Og så er Norge sammen med Frankrike klare for EM i Kroatia 2018. Det kan du trygt sette en tusenlapp på.