MONCTON (Aftenposten.no): Nobels Fredssenter har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med FIFA om prosjektet Handshake for Peace.

Det ble klart på et styremøte mandag.

«Styret ber administrasjonen avslutte samarbeidet med FIFA så snart forholdene ligger til rette for det», skriver de i en pressemelding.

— Vi har fortsatt troen på ideen bak Handshake for Peace, og ønsker at initiativet skal leve videre, sier direktør Bente Erichsen.

Styret ønsker at samarbeidet med Norges Fotballforbund (NFF) fortsetter.

Vil ikke assosieres med FIFA

Prosjektet er hjertebarnet til generalsekretær Kjetil Siem i NFF. Han fikk ideen da han jobbet i Sør-Afrika i forkant av fotball-VM 2010. — Det er ikke noe nytt at Fredssenteret vurderer å endre samarbeidet, de signaliserte allerede for flere måneder siden at de ønsket en annen avtale med både oss og FIFA, sier Siem.

Han har fått beskjed om at Fredssenteret ønsker å fortsette samarbeidet med NFF, men Siem er usikker på hva som skjer videre.

— Jeg sa da at inntrykket folk nå vil sitte igjen med er at de vil bryte hele samarbeidet, mer enn å fortsette, og det ser vi allerede nå at har skjedd. Da blir vanskelig for oss å fortsette også er jeg redd, så vi må nå vurdere hva vi gjør, sier Siem til Aftenposten.no.

GENERALSEKRETÆR: Kjetil Siem er på plass under VM i Canada. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Han er i Canada hvor han følger det norske landslaget i fotball-VM.Etter hver kamp samles spillere og dommere ved et «Handshake for Peace»-banner, og speaker annonserer med stolthet at dette er et samarbeid med fredssenteret i Norge.

Under FIFA-kongressen i Zürich i forkant av VM fikk prosjektet noe oppmerksomhet under forhandlingene om veien videre for fotballsamarbeidet mellom det israelske og det palestinske forbundet.

Dette, og alt annet, kom imidlertid fullstendig i skyggen av korrupsjonsarrestasjonene og gjenvalget av president Sepp Blatter.

Siem er ikke i tvil om hvorfor avgjørelsen kommer nå.

— Selv om initiativet kom for fire-fem måneder siden så er det ingen tvil om at dette kommer fordi de ønsker å ta avstand til FIFA. Nobel har en veldig sterk merkevare som de skal ta vare på og det er veldig forståelig at de diskuterer dette.

Ønsker dialog

Siem er imidlertid usikker på om Fredssenteret har valgt riktig linje.

— Jeg mener likevel at de heller burde gått i dialog med FIFA og krevd de endringer de ønsker seg for å kunne fortsette. Barn og unge over hele verden slutter ikke med fotball selv om fryktelige ting er avslørt i FIFA.

— Sånn sett synes jeg det er en beslutning som mister et unikt momentum, men det tar vi selvsagt til etterretning.

Norges Fotballforbund tilfører Fredssenteret rundt 1 million kroner i året. Det kan det nå bli slutt på.

Jobber i konfliktområder

HANDSHAKE FOR PEACE: Tor Ole Skullerud og Dag-Eilev Fagermo før kampen mellom Molde og Odd på Aker stadion 7. april. Foto: ERIK BIRKELAND

Det er håndtrykket mellom spillerne som har fått mest oppmerksomhet i prosjektet, men for Siem har det mest givende vært den internasjonale delen av arbeidet. — Der bruker vi fotballen som en forbrødringsarena i konfliktområder. Vi har blant annet prosjekter inn mot Israel og Palestina, Burma og India og Pakistan.

— Vi har også jobbet mye med prins Ali og det internasjonale reglementet om jenters bruk av hijab i fotballen i Midtøsten. Der tror jeg vi kan si at vi var med og endret reglene.