HAUGESUND (Bergens Tidende): Isabelle Pedersen (23) tok til tårene da hun ble kåret til årets NM-dronning. Kongepokalen betyr mye for en utøver som har hatt motgang i flere år.

— Det her er helt vilt. Dette er det gjeveste en kan få i norsk friidrett. Den har jeg drømt om i mange år, sier Isabelle Pedersen.

Isabelle Pedersen satte personlig rekord på 100 meter hekk. Foto: NTB scanpix

Juryen mente altså at fredagens 12.88-løp på 100 meter hekk var bedre enn Ezinne Okparaebos prestasjon på den flate 100-meteren.

Har gjort tøffe valg

Pedersen slo gjennom som 17-åring i 2009, men har hatt flere tilbakeslag på veien. Blant annet har skader og problemer utenfor tartandekket skapt utfordringer for 23-åringen.

Isabelle Pedersen med kongepokalen. Foto: NTB scanpix

Også årets sesong har bydd på problemer. Etter et stevne i Finland i slutten av juni hadde hun fire ukers konkurransepause. VM-kravet klarte hun så sent som forrige helg, under det belgiske mesterskapet.— Det har vært en prosess siden 2009 for å komme hit. Det har vært en lang vei. Og etter en så trøblete sesong som jeg har hatt nå så er dette helt utrolig, sier hekkeløperen som representerer BUL.

Og klubben er så godt som det eneste som er igjen siden i fjor.

— Grepene har ikke vært gøy, men det har vært nødvendig. Det har vært sårt og veldig tungt, sier Pedersen.

Har ikke hatt trener

I mars brøt hun med sin langvarige trener, Trond Knaplund, og byttet til tyske Andreas Behm. Ettersom Behm er stasjonert i Arizona i USA, har hun kun fått veiledning på telefon.

— Jeg har ikke hatt ett eneste menneske som har sett på hekkeøktene mine. Om jeg klarer å løpe 12.88 uten trener, er jeg veldig spent på hva som skjer når jeg får oppfølging, sa hun etter fredagens gulløp.

— Hva hadde du sagt om noen hadde fortalt deg for to uker siden at du skulle vinne kongepokalen?

— Da hadde jeg bare ledd og sagt "vi snakkes i morgen, god natt", ler bergenseren.

Går ut mot media

Til BT innrømmer hun at duellen mellom henne og Christina Vukicevic Demidov (28) har påvirket henne.

— Det kjøret media har hatt på meg og Christina var veldig tøft. Det skapte en blest som ga meg prestasjonsangst langt oppi halsen. Man må selvsagt tåle det, men jeg var overrasket at det ble så stort, sier hun.

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, sier at det var svært hard konkurranse om årets kongepokaler.

— Isabelle løp et solid løp i finalen og viser at hun kan heve seg under NM, sa Nilsen, som er spent på hva korthekkeløperen kan prestere i det kommende verdensmesterskapet.

- Langt fra optimalt

For neste sesongmål for Pedersen er VM i Beijing. Inntil da blir det trolig ingen konkurranser for bergenseren.

— Dette er den beste avslutningen jeg kunne hatt før VM. Løper jeg et nytt 12.88-løp så er det sannsynligvis semifinale i VM. Da er jeg topp 16 i verden, sier Pedersen og tar et stort innpust.

Ifølge kongepokalvinneren selv var ikke løpet som ga henne NM-gull det perfekte løp.

— Vi er steg for steg nærmere, men det er langt fra optimalt enda. Så jeg håper at meg og Dustin knekker enda flere koder som gjør at det kanskje kan gå enda fortere, sier hun.

Dustin Imdeke er Andreas Behms høyre hånd, og en av 23-åringens nye trenere.

Nesten bergensdobbel

På herresiden stakk friidrettstalentet Karsten Warholm det lengste strået, etter to gull og to sølv under NM-helgen. Warholm trodde ikke selv han skulle vinne pokalen, og hadde derfor reist på ferie til Polen.

— Det var litt dumt at jeg ikke var til stede. Men jeg er utrolig glad. Dette er det beste jeg kunne ha vunnet etter de to sølvmedaljene i junior-EM, sa han til NTB.

Det kunne fort blitt to kongepokaler til Bergen.

Ronny Nilsen kunne også avsløre at Norna-Salhus-utøverne Erik Tysse (34) og Sven Martin Skagestad (20) begge var nære herrenes kongepokal. Tysse med sitt overlegne gull på 5000 meter kappgang og Skagestad med sine to gull i diskos og kule.

Den høyreiste 20-åringen tok sølv på begge øvelsene i fjor, og forbedret sin personlige rekord i kule.