VALLETTA (Aftenposten): Torsdag kveld skal Norge slå Malta borte og holde liv i drømmen om EM i 2016. Mot et defensivt hjemmelag er det de nye «boksåpnerne» som får taktstokken i Per-Mathias Høgmos ellevemannsorkester.

— Det er ikke mange år siden vi ikke trodde vi kunne dyrke frem spillere med det ferdighetsregisteret vi har i spillere som Mats Møller Dæhli og Martin Ødegaard. Nå handler det om å fylle andre roller også, slik at vi ikke bare tenker på teknikk og ferdigheter. Men at vi også kan utvikle midtstoppere og spisser på et internasjonalt nivå, sier Per-Mathias Høgmo til Aftenposten.

Han har påtatt seg litt av en jobb, Høgmo. Det er innført en ny måte å spille på, nye måter å tenke på, i tillegg skal hele Fotball-Norge forenes rundt måten han og landslagsledelsen, med NFF i ryggen, tenker og jobber på. I tillegg er landslaget på vei ut av et generasjonsskifte. Igjen står en ung tropp med middels erfaring og prestasjoner, både på klubb- og landslag. Og en engasjert landslagssjef. Høgmo ber om tålmodighet.

Kompetanse

På 2014s åtte første kamper har han gitt 50 spillere spilletid. På åtte forsøk på denne siden av nyttår er det kun blitt én seier. Det var mot Moldova i januar. Mot Malta i EM-kvalikkampen i Middelhavet i kveld kan troppens yngstemann Martin Ødegaard (15) få sjansen. Fenomenet, frelseren, spilleren, kall han hva du vil, er så god at han kan bli tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering noensinne.

Fordi han har noen kvaliteter, eller kompetanse som det heter på Høgmosk, som har vært savnet. En slags boksåpner. Som kan åpne et forsvar. Som kan åpne Malta. Sammen med for eksempel Mats Møller Dæhli.

Roller og posisjoner

Men både Høgmo og toppfotballsjef Nils Johan Semb advarer mot å se seg blinde på teknikk og perfekt vektede pasninger.

— Det er så klart veldig positivt at det kommer opp spillere som er så unge og har de ferdighetene som de guttene der. Men vi ser at etterveksten i andre roller er dårligere, og det må vi ta tak i. For å få et godt lag som kan hevde seg internasjonalt er vi avhengige av å fylle alle roller og posisjoner på laget med topp kvalitet. Der har vi noen utfordringer. Det kommer opp ganske mange typer som Martin Ødegaard nå, som er på et ganske høyt nivå. Mange tenåringer. I den samme posisjonen, sier Nils Johan Semb til Aftenposten.

— Men vi kan ikke bare ha Martin Ødegaard-typer på landslaget. Vi kan ikke ha Martin Ødegaard-typer på stopperplass og som back og spiss. Vi må dyrke frem noen andre typer også, fortsetter han.

- Er det fort gjort å glemme det i all fascinasjonen av Ødegaard?

— Det har vært veldig fokus på ferdighetsutvikling i norsk fotball. Det skal vi fortsatt ha. Men det er mange ting å ta med på veien. I en periode produserte vi knallgode midtstoppere og store spisser som var målscorere alle sammen. Og så skal vi huske på at alt går i bølger i en liten fotballnasjon. Men vår utfordring er å få frem gode spillere i alle posisjoner. Vi må ha et tydelig rolleperspektiv. Slik at vi får frem både den kreative spilleren på midtbanen, men også de hardtarbeidende rundt ham, de offensive backene, de tøffe midtstopperne som vinner duellene i begge ender av banen og spisser som scorer mål. Det er utfordringen vår, sier Semb.

- Trenger alle typer

Stefan Johansen slo gjennom som teknisk, pasningssterk og slepen midtbanespiller i Strømsgodset. I Celtic har han også måttet tilegne seg «drittsekk»-delen av spillet, sammen med defensiv jobbing, som man sjelden får blomster for.

- Vi trenger alle mulige typer, sier Stefan Johansen. Foto: NTB Scanpix

— Vi trenger alle typer spillere i alle typer rolle på et landslag. Nå har vi en del tekniske spillere, og vi trenger dem like mye som vi trenger alle andre. Det er viktig at man også kan utvikle flere deler av spillet sitt, enten man spiller her eller der på banen. I Celtic har jeg utviklet den defensive delen av spillet. Selv om jeg er en spiller som er glad i å ha ballen i beina må jeg også gjøre flere ting enn bare slå pasninger. Det er viktig. Men de har et poeng når de sier at man også må vektlegge både gode midtstoppere og spisser som scorer mål, sier Johansen.Håvard Nordtveit er midtbanespiller på klubblaget og midtstopper på landslaget. Han ønsker Semb og Høgmos tanker velkommen.

— Vi trenger folk som ruver både i de bakre ledd, men også på topp. Det er ikke noe minus for laget vårt og måten vi spiller på. Det har liksom vært signaturen vår, det. At det skal være fysisk tøft å møte oss. Det må det fortsatt være, sier Bundesliga-proffen.

Tålmodighetsprøve

Landslagssjefen selv mener Norges fotballfremtid er lys. Det handler bare om å tørre å være tålmodig nå.

— Resultatmessig på kort sikt kunne ting vært bedre. Men den investeringen som er blitt gjort og som fortsatt gjøres, når det kommer til spillerutvikling, i breddefotballen, på anleggssiden, politisk, i forbund og på kretsnivå, er så god, at jeg synes det står bra til med norsk fotball. Vi har en veldig lys fremtid foran oss. Nå handler det også om å være tålmodige og stå i dette løpet. Gjør vi det kommer vi til å sprenge grenser, det er jeg helt sikker på, sier Høgmo.

Høgmo må begynne med å sprenge grenser allerede fredag kveld. Norge trenger tre poeng i EM-kvaliken for å klare å holde tålmodigheten i sjakk.

Malta-Norge fredag kl. 20.45 (MAX)