18-åringen er Norges nye håp, og han overbeviser.

— Det er bare å si at dette er en av de mest oppsiktsvekkende resultater gjennom tidene, på denne tiden av året, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

— Sjøen vant sommer-Grand Prix overbevisende i japanske Hakuba, og det at Daniel Tande ble nummer tre gjør det ekstremt. Vi må tilbake til Anders Jacobsen for å finne noen vi kan sammenligne med, men fordi vi har Daniel er det noe ekstra.

Daniel Tande og Phillip Sjøen har gjort det bra i lengre tid, og spesielt i sommer.

— Daniel faktisk helt siden årsskiftet, og Phillip fra mars.

Dette er den siste konkurransen i denne perioden, heretter får Norge full kvote med seks utøvere fremover.

— Det betyr også inn i vinteren, og det er veldig viktig, sier sportssjef.

NM til helgen

Hopperne skal til Almaty i september, men allerede eneste helg er det NM på plast i Midtstubakken. Det skjer søndag, dagen før er det norgescup.

Der blir Sjøen en sterk utfordrer.

— Det blir spesielt å se hvor Anders Bardal er. Han var ikke med til Japan. Han har ikke hoppet et eneste internasjonalt renn i år. Muligens prøver Anders Jacobsen seg også, opplyser Bråthen.

ELEV OG SJEF: Sjøen sammen med sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Mette Bugge

Nytt NM skjer 4. september, da i Granåsen, og plast-mesterskap i stor bakke.Sjøen har benyttet de sjansene han har fått og er svært tent på mer.

Unggutten fra Nesodden har slitt med skader, men heldigvis er det to år siden han var pigg igjen.

Han fikk imidlertid forbud mot å varme opp med med fotball eller volleyball, som er så vanlig i landslagsgjengen.

Han forteller hvorfor det er blitt slik:

— Foran en turntrening varmet jeg opp med ball. Da gikk venstre kne ut av ledd. Det var fryktelig vondt og tok et halvt år før jeg kunne hopper igjen. Siden det skjedde dagen før jeg skulle dra til ungdoms-OL i Innsbruck i 2011, måtte jeg selvsagt stå over der, sier Sjøen.

Hårete mål

I 2012 skjedde det igjen. Da spilte han fotball og kneet gikk ut av ledd. Operasjon var eneste utvei. Det betød et helt år borte fra idretten han er så glad i. Unggutten, som er ferdig på Wang Toppidrett i år, kom tilbake tidsnok til å ta NM-sølv etter Andreas Stjernen sist vinter.

Nå ser tenåringen mot nye mål.

— Jeg liker godt at han er en rolig type, veldig fokusert, og hardtarbeidende. Jeg liker også at han har som mål at han skal slå Roar Ljøkelsøys rekord fra verdenscupen. Han er nordmannen med fleste seire, nemlig 12, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Stöckl har tidligere sagt at det er Sjøen og Daniel Tande som ligger nærmest de etablerte. Tande var med i siste OL uten å få hoppe. Det kan bli ungguttenes vinter i vinter.