VÅLERENGA-STABÆK 1-1

Vålerenga lå under mot nedrykksrival Stabæk med syv minutter igjen av søndagens kamp. Men så skrudde Rasmus Lindkvist inn utligningen. Lindkvists corner gikk forbi alle og rett i nettmaskene — en veldig viktig scoring for Vålerenga.

— Jeg tror jeg har gjort det en gang tidligere, men det er ikke ofte, sier Rasmus Lindkvist, som skaffet det viktige poenget.

Laget fra Oslo øst ligger nå tre poeng over Stabæk på direkte nedrykksplass. Start er nede allerede. Fem lag kjemper for å unngå å slå følge, og mellom dem skiller det bare tre poeng.

— Vi har alt i egne hender. Spiller vi bra, skal vi slå Tromsø i neste kamp, sier Lindkvist.

LEST DENNE? Da Forren kom inn, endret kampen seg: - Var tøft å sitte og se på.

Rekdal: - Begge lag kjempet desperat

Kjetil Rekdal var lettet over at Vålerenga reddet ett poeng.

— Det var vel rettferdig med ett poeng til hver. Det var en kamp der begge lag manglet struktur både i forsvar og angrep. De siste fem minuttene var totalt kaos, begge lag kjempet desperat for seier. Men forskjellen på ett poeng og null poeng er stor, sier Kjetil Rekdal, som ikke vil si lenger frem en til Tromsø-kampen neste helg. Men han har selvfølgelig bildet klart for seg.

— Vi har råd til et feilskjær eller halvannet, men vi må ha minst én seier. Det viktigste blir å unngå å havne under 0-1 i løpet av kampens to første minutter, slik vi har gjort i de tre siste kampene. Da Stabæk fikk 1-0 tidlig, kunne de legge seg bakpå og satse på kontringer.

Kanskje må Vålerenga greie seg uten Sander Berge i serieinnspurten. Han måtte ut med en kneskade etter en snau halvtime.

— I verste fall er han ute resten av sesongen, men det er for tidlig å si, sier Rekdal.

Skuffet Ordinas

— En bra kamp for fansen, kanskje, men ikke for oss trenere, sier Stabæk-trener Toni Ordinas. Han kom for å ta tre poeng.

— Hadde jeg kommet for å ta ett, kunne jeg ha sagt opp som trener. Baklengsmålet kom etter en lagfeil. Synd, for da trodde vi at vi kunne kontrollere kampen, sier den friske spanjolen, som tror på en stor Stabæk-fremtid.

— Akademiet er fremtiden vår, og vi har et av skandinavias beste akademier.

Her er Kjetil Rekdal sammen med Ronny Deila på Vålerenga-benken. Foto: NTB SCANPIX

Ronny Deila kunne ikke ha fått en verre start som assisterende sjef på Vålerenga-benken. Mindre enn to minutter var spilt da VIF-keeper Robert Sandberg felte Moussa Njie – "selvfølgelig" en tidligere VIF-spiller.Mouhammed Keita var mannen bak gjennomspillet til straffesparket, og han satte også ballen sikkert i mål fra krittmerket. Keita ble leid inn til Stabæk i sommer, og han – sammen med trener Ordinas – har bidratt til en viss bedring i spillet.

Bitter Stabæk-baklengs

Med 57–43 i ballbesittelse hadde Vålerenga et visst overtak i kampen, men det ble ikke så altfor mange farligheter ut av det. Stabæk forsvarsfirer sto godt imot og midtbanegutta jobbet godt defensivt.

Derfor var det ergerlig for bæringene at utligningen kom på noe som ikke så særlig farlig ut. Rasmus Lindkvist skrudde en corner innover. Marcus Nilsson og Ohi Omoijuanfo sto ved stolpen og trodde Mande Sayouba skulle gripe inn, og Sayoba trodde forsvarerne skulle skulle heade ut. Ingen av de tre gjorde noe, og VIF kunne juble for et viktig poeng.

— "Omo" skulle ha headet ut, fastslo Sayouba etter kampen. Rett før utligningen hadde han hatt en fantomredning - en av flere denne sesongen, noe som øker muligheten for et Stabæk-salg før neste sesong.

— Jeg spiller i Stabæk ut sesongen. Så får vi se hva som skjer, sier keeperen, som har vært en av eliteseriens beste - dog ispedd noen tabber.

Deila lite pratsom

Ronny Deila forholdt seg rolig på benken hele kampen, mens Kjetil Rekdal og assistenttrener Morten Tandberg tok seg av kommandoene.

Etter kampen gikk Deila raskt gjennom intervjusonen og pekte mot Rekdal: - Han prater.

Og Rekdal sa dette om mannen som har entret treningsfeltet i innspurten.

— Det er ingen forskjell på hvordan vi skal spille og opptre på banen. Ronny har vært en god støtte for meg, sier Rekdal, som overlot mye av dirigeringen til assistenten Morten Tandberg.

— Morten og jeg har byttet på å stå der gjennom hele sesongen. Det er ikke no e nytt i det. Vi kan ikke ha tre mann som står og skriker, sier VIFs kommende sportsdirektør.

VIF-kaptein Christian Grindheim sier dette om Deila.

— Vi må ha tre poeng før vi kan snakke om "Deila-effekten". Men han har kjørt mye på gjenvinning av ball, at vi skal være flinke i returløpet og at vi ikke skal miste ballen i ubalanse, sier Grindheim, som syntes ett poeng var greit. Det gjenstående gjør ham tilsynelatende ikke bekymret.

— Vålerenga spiller i eliteserien også neste år.

En ny Pedersen i eliteserien

Stabæk har slitt med å finne en erstatter er Adama Diomandé, som hadde mye av æren for bæringenes høyst overraskende bronse i fjor. Han scoret 17 på 21 kamper.

I år er Agon Mehmeti toppscorer med fire mål. Det sier litt om hvor noe av Stabæks problem har ligget denne sesongen. Mest effektiv er faktisk 17-åringen Sebastian Pedersen – når man dividerer scoringer på spilletid. Han kom inn og reduserte mot LSK i forrige serierunde. Mot VIF fikk lillebror Pedersen sjansen fra start, og da var selvfølgelig storebror – Godset-spiss Marcus Pedersen – på plass på Ullevaal. Men han fikk aldri se lillebror komme til en reell scoringssjanse.

— Det er positivt for norsk fotball at vi kan spille med en 17-åring. Men nå håper jeg han rekker skolen mandag. Det er hans første oppgave, sier en munter Ordinas.

Derimot kunne både Mynor Escoe og Ohi Omoijuanfo ha avgjort for Stabæk på kjempesjanser mot slutten. I stedet må "de blaa" kjempe videre i nedrykkssumpen.

Slik avslutter lagene sesongen:

Vålerenga og Stabæk har igjen følgende tre motstandere i serieinnspurten:

28. runde: Tromsø-VIF, Stabæk-Sarpsborg

29. runde: VIF-Lillestrøm, Molde-Stabæk

30. runde: Viking-VIF, Stabæk-Start

Hør siste utgave av Aftenpodden Sport: Tjærnås mener Ciljan er uegnet som landslagssjef.