AVALDSNES-LYON 2-5

Onsdag kveld ble Champions League for kvinner sparket i gang.

To norske lag får hvert sitt franske lag på besøk: Ada Hegerberg og Lyon reiste til Haugesund for å møte Avaldsnes onsdag kveld. Det franske laget tok med seg alle poengene hjem igjen etter en 5-2-seier. Lillestrøm tar i mot PSG torsdag.

De siste årene har Champions League for kvinner fått høyere og høyere status, og i Norge ble mange gjort oppmerksom på det da Ada Hegerberg scoret i finalen og vant med sitt Lyon forrige sesong.

Mange har lest denne:

Fokus på forskjellene

I 2015 tok svenske Charlotte Rohlin et oppgjør med premiepengene i kvinnenes Champions League og ba daværende UEFA-president Michel Platini om å øke pengepremiene.

— Vi gjør vårt beste for å øke populariteten for damefotball, og vi prøver å gi de pengene vi kan til Champions League. Når vi har penger til turneringen, skal vi sørge for at alle deltakere i kvinnenes Champions League får ta del i dem, sa Platini den gang.

Lyon kunne feire Champions League-tittelen i forrige sesong. Onsdag besøker Ada Hegerberg og lagvenninnene Avaldsnes. Foto: NTB Scanpix

For noen uker siden tok Evelina Christillin opp temaet om forskjellen på premiepenger i kvinne— og herrefotball. Christillin er Europas kvinnelige representant i FIFAs eksekutive komité:- Kvinnefotball er en fantastisk sport, og de er flotte idrettsutøvere. Dermed må de bli respektert og også betalt, kanskje ikke like mye som herrene, men hvert fall nok til at de får anerkjennelse for jobben de legger ned.

2 millioner kroner til vinneren

— Vi må jobbe for å forbedre disse forholdene både finansielt og sportslig. Å få til like store premiepenger vil bli vanskelig, men litt etter litt kan vi nærme oss, sa Christillin ifølge nyhetsbyrået AP.

For når Avaldsnes og Lillestrøm spiller 16-delsfinale denne uka, kan de ikke forvente seg enorme premiepenger. For en norsk herreklubb vil Champions League-spill bety mye med tanke på økonomien i klubben. For damene er det ikke helt på samme måte.

For spill i 16-delsfinalen, der første kamp spilles denne uka og returen neste uke, får hver klubb 20.000 euro (cirka 180.000 kroner). I tillegg får klubbene dekket reise til bortekamp inntill en viss sum etter hvor lang reisen er.

Vinneren av kvinnens Champions League får 250.000 euro i premiepenger (2,2 millioner kroner).

I motsetning ville Rosenborg fått 113 millioner kroner inn på konto om de hadde tatt seg til gruppespillet i Champions Leauge denne sesongen. Vinneren av herrenes Champions League får 15,5 millioner euro (i underkant av 140 millioner kroner).

— Det er ikke lukrativt

Lillestrøms daglige leder Kristine Skuland Nilsen humrer litt når hun hører temaet for intervjuet. På spørsmål om hva LSK tjener på å delta i Champions League, svarer hun følgende:

— Det er ikke så mye. Vi får reisestøtte etter hvor langt vi skal reise, og fra denne runden får vi 20.000 euro. Men så må vi leie Åråsen for å spille der. Så det er ikke noe pluss rent økonomisk.

- Går dere i minus av å delta i Champions League?

— Om vi ikke går i minus, så går vi hvertfall i null. Det er ikke lukrativt, sier Skuland Nilsen.

Hun sier de har innsett at det nok aldri blir helt likt som gutta, men sier Lillestrøm prøver å gjøre det de kan for å påvirke i riktig retning.

— Forskjellen er altfor stor. Hvis man vil noe med dette så er man nødt til å gjøre et løft i økonomien på kvinnesiden. Vi prøver det vi kan å påvirke, sier LSK-lederen.

— Blir mer anerkjent

— Pengepremiene i herrefotball er umulig å sammenligne med for alle idretter i Europa omtrent. De er uavsindig høye. Men på et moralsk plan er kanskje ikke 250.000 euro for å vinne finalen høy nok, sier fotballekspert Lise Klaveness.

Den tidligere toppspilleren tror kvinnenes Champions League har hatt større status i Europa enn hva det har hatt her hjemme, mye på grunn av at norske klubber ikke har hatt stor suksess i den europeiske turneringen.

— Jeg opplever at Champions League blir mer anerkjent. Det henger høyt, og det var noe vi trengte. Det var noe som var helt nytt da jeg spilte, og ellers hadde vi ikke annet enn Toppserien og NM å spille om. Men det har et større potensial i Norge enn i dag, og slik sett har Ada (Hegerberg) vært gull verdt.