Siden 1977 har rådene fra amerikanske helsemyndigheter vært klare: Begrens inntaket av kolesterolrik mat, som egg, innmat, og mettet fett, til maks 300 mg per dag (ett standard egg inneholder circa 280 mg kolesterol). Begrunnelsen var at at dette ville påvirke kolesterolnivået i blodet eller øke risikoen for hjertesykdom. Nå går de vekk fra disse rådene skriver The Washington Post og Forbes.

— Vi sa til folk at de ikke måtte spise egg. Det var aldri basert på god forskning. Retningslinjene våre har vært uriktige i flere tiår, sier Steven Nissen, leder for kardiovaskulær medisin på den velkjente Cleveland Clinic.

Kolesterol og hjertesykdom

Årsaken til kursendringen er at forskere ennå ikke har lykkes i å finne en sammenheng mellom inntak av kolesterolrik mat og hjertesykdom. Samtidig ser man at kroppen produserer mye mer kolesterol enn den tar inn via kostholdet.

De nye rådene betyr ikke at det er ufarlig å ha høye verdier av «dårlig» kolesterol i blodet. Men de antar at kolesterolet man får i seg gjennom mat, spiller en mindre rolle i å bestemme kolesterolnivået i blodet, skriver Forbes.

Amerikanske helsemyndigheter oppdaterer sine retningslinjer for kosthold hvert femte år. Dietary Guidelines Advisory Committee (DGAC), bestående av anerkjente eksperter på kosthold og helse, står bak rådene som gjør grunnlaget for rapporten om de nye retningslinjene.

Type fett viktigere

Norske helsemyndigheter har, til forskjell fra de amerikanske, ikke gitt råd om at man bør begrense inntaket av kolesterol, forteller Helsedirektoratet. De ønsker i stedet å fokusere på hvilket type fett man får i seg gjennom kostholdet.

— Vi har anbefalt en reduksjon i inntaket av mettet fett. Hovedkilden til dette er meieriprodukter, kjøtt og kjøttprodukter. Disse matvarene er også noen av de viktigste kildene til kolesterol, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien.

Rådet fra Helsedirektorateter at mettet fett ikke bør utgjøre mer enn ti prosent av energiinntaket ditt. Det er begrunnet i forskning som viser at mettede fettsyrer øker det dårlige LDL-kolesterolet, som igjen øker risikoen for hjertesykdom.

- Ikke grunn til å endre

— Men det er jo studier som viser at mettet fett ikke er så farlig likevel?

— Det kommer studier hele tiden som setter spørsmålstegn ved ulike anbefalinger. Men det er ikke noe som tyder på at det er grunn til å endre anbefalingene som gjelder mettet fett. De anbefalingene er det bred enighet om, sier Øyen og fortsetter:

— Det enkelte forskere nå diskuterer er om melkefettet kan være mindre skadelig enn det mettede fettet som finnes i kjøtt og kjøttprodukter. Vi sier at et moderat inntak av melkefett er greit, men anbefaler at man begrenser inntaket av mettet fett ogat man primært velger magre varianter, sier hun.

- Hva med egg? Er det noen begrensninger på hvor mange egg man kan spise?

— Vi har ikke grunnlag for å gi en konkret mengdeangivelse når det gjelder egg. Verdens helseorganisasjon sier at hvis inntaket av fett fra meieriprodukter og kjøtt begrenses, er det ikke behov for strenge begrensninger for egg. Dette er vi enige i. De norske kostrådene legger hovedvekt på helheten i kostholdet og balanse mellom energiinntak og energiforbruk. Men det er noe med den gyllne middelvei og «alt med måte», sier Øien.

Nasjonalt råd for ernæring konkluderer i en rapport med at det ikke er dokumentasjon for en sammenheng mellom inntak av egg, og kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer og kreft.

Fakta/Kolesterol Høyt kolesterolnivå øker risikoen for hjerteinfarkt og andre karsykdommer.

Åtte av ti menn og seks av ti middelaldrende kvinner har kolesterol over anbefalt verdi på 5 mmol/l, viser helseundersøkelser.

Kolesterolnivå bestemmes av kjønn, alder og genetiske forhold,i tillegg kan kosthold og legemidler bidra til å øke eller senke kolesterolet.

Risikoen for iskemisk hjertesykdom (hjerteinfarkt og angina pectoris) og andre åreforkalkningssykdommer øker gradvis med økende kolesterolnivå.

Kilde: Folkehelseinstituttet