Onsdag kveld sendte SVT en dokumentar om doping i langrenn på 2000-tallet.

I dokumentaren kommer det frem at Bengt Saltin, daværende leder av den medisinske komiteen i FIS, innkalte det norske skiforbundet til et møte før Oberstdorf-VM i 2005. Der var tema mistanke om at enkelte norske langrennsløpere dopet seg.

Daværende generalsekretær i Skiforbundet, Kristin Felde, bekrefter at hun var til stede på møtet, som ifølge henne fant sted enten i desember 2004 eller januar 2005. — Slik jeg husker det hadde Saltin tilsvarende møter med en del andre nasjonale forbund. I møtet mener jeg vi ble presentert for en anonymisert liste over utøvere fra flere nasjoner, med oversikt over utvikling av blodverdier over tid. Vi ble orientert om at det også var en norsk utøver på denne listen, men ikke hvem, forteller Felde i en e-post til aftenbladet.no.

Felde mener å huske at følgende personer representerte Skiforbundet på møtet, i tillegg til henne:

  • Landslagslegene Hans Petter Stokke og Knut Gabrielsen

  • Sportssjef Bjørnar Haakensmoen

  • Trenerne Svein Tore Samdal, Krister Sørgård og Ulf Morten Aune.

Sprinttrener Ulf Morten Aune (f. v.), trener for herrelaget Krister Sørgård og trener for damelaget Svein Tore Samdal var alle til stede på møtet med FIS. Foto: NTB SCANPIX

Suspenderte ikke utøvere

— Det ble ikke som et resultat av dette møtet vurdert å holde utøvere tilbake fra OL eller andre konkurranser. Det hadde vi ikke noe grunnlag for, forteller Felde, som opplevde begge parter som rydige og saklige under møtet.

Ingen norske langrennsløpere ble tatt for doping. Felde forteller imidlertid at de mistenkte utøverne ble grundigere testet.

— Slik vi så det, så var det FIS og Bengt Saltin som hadde ansvar for og som kunne iverksette eventuell målrettet testing rettet mot utøverene på listen som FIS mente det var behov for å følge tettere. Slik vi har forstått det ble også dette gjort, skriver Felde.

Kristin Felde sammen med Åge Skinstad, sa han signerte kontrakten som gjorde han til sportssjef i langrenn, Foto: NTB SCANPIX

To fikk blodpass

Ifølgte SVT-dokumentaren var Anders Aukland på Saltins mistenktliste. I tillegg mener VG å vite at Tore Ruud Hofstad også var på samme liste.

Senere fikk imidlertid Hofstad et sertifikat fra FIS, som viste at han ble født med unormalt høye blodverdier.

Felde forteller at én til utøver fikk et slikt sertifikat.

— I samme periode, uten at jeg husker eksakt når, ble det gjennomført en prosess for å få dokumentert at to utøvere hadde naturlig høye blodverdier. Disse fikk som resultat av prosessen dokumentert permanente høye blodverdier og fikk et slags sertifitkat på dette, forteller Felde.

I videovinduet over kan du se hvordan Anders Aukland reagerte da SVT konfronterte ham i dokumentaren.