Trente og muskuløse kropper er i vinden som aldri før. På Instagram har nærmere seks millioner bilder hashtaggen #fitspiration. Fitspiration er forkortelsen for fitness inspiration, og meningen er at bildene skal inspirere oss til å trene mer og spise sunnere. Bildene viser godt trente kvinner og menn, med definerte muskler.

Men nå viser ny forskning på at det ikke bare er bra å se på fitspiration-bildene. Tvert imot kan slike bilder gi dårligere humør, kroppsbilde og selvfølelse. Dette kom australske forskerne fram til ved å la 130 kvinnelige studenter se på enten et utvalg fitspiration-bilder fra Instagram, eller et utvalg landskapsbilder.

Bilder fra Christina Strøm Fjæres Instagram-profil. Foto: Privat

«Resultatene viste at eksponering for fitspiration, førte til negativt kroppsbilde, og at dette skyldes at man sammenligner seg med andre [...] Studien understreker også hvordan en praksis (fitspiration), som egentlig skal promotere trening og sunn mat, kan ha (utilsiktede) negative konsekvenser for kroppsbildet», konkluderer forskerne i artikkelen.

— Motsatte skjer

Therese Mathisen er ikke overrasket. Hun er stipendiat ved Norges idrettshøgskole og jobber for tiden med en doktorgrad om behandling av spiseforstyrrelser.

— Mange legger ut fitspiration-bilder for å inspirere til en sunnere livsstil, mens resultatene viser at det motsatte skjer. Det føler jeg samsvarer med logikk og erfaring jeg har, sier Mathisen.

Hun mener mange av de som trenger å inspireres til å trene, får mer avsmak og avstand når de eksponeres for det ekstreme. Mens de som motiveres, er de som allerede er ekstreme.

— Det kan være med å forklare hvorfor veldig få trener, til tross for at det finnes så mange motivasjonskilder på sosiale medier, sier hun.

Fitnesstrener og forfatter Lawrence Judd har også sett nærmere på fitspiration. Han mener problemet er at det fokuserer på trening som straff, hvordan man kan nå fysiske idealer, og har som hensikt å gi oss skyldfølelse. Dette omtaler han i en lang artikkel på nettstedet Schredded by science. Han mener at om man skal lykkes på lang sikt, så må trening være en kilde til glede og god selvfølelse.

Saken fortsetter under pollen:

— Skyhøye mål

Elise Habostad (21) kjenner seg igjen i det Mathisen og Judd beskriver. Hun har skrevet et innlegg om temaet på nettstedet underarbeid.no. Da hun var yngre, var det stort fokus på å være tynn. Derfor ble Kristiansand-kvinnen glad da «strong is the new skinny» ble det nye idealet for noen år siden. Men nå synes hun at fokus på å ha en muskuløs kropp, bare har økt presset.

— Jenter setter seg skyhøye mål, som sixpack og mellomrom mellom lårene. Nå er det ikke lenger nok å være tynn, du skal være ripped. Det som skulle bli en positiv trend for jenter, har skapt mer usikkerhet og press, mener Habostad.

- Men tror du ikke bilder av trente kropper inspirerer mange til å trene også?

— Det tror jeg absolutt. Men man må ha realistiske mål i forhold til egen kropp og hva man orker, og da blir disse bildene feil, sier hun.

Hun mener at de som reklamerer for trening, bør bruke vanlige og realistiske modeller, i stedet for supertrente menn og damer.

— Det viktigste må være å vise at all trening er god trening, og hvor gøy det kan være å trene, sier hun.

- Inspirerer mange

Christina Strøm Fjære (26) er profesjonell bikinifitnessutøver.Hun er en av mange nordmenn som legger ut bilder og videoer av sin trente kropp på sosiale medier.

— Folk har ulike mål med å legge ut ting. En del vil ha likes og oppmerksomhet, mens andre vil motivere andre og seg selv, eller vise fremgang. Selv gjør jeg det for PR. Det er også kjempekult når noen begynner å trene styrke etter å ha sett min instagramprofil, sier Fjære, som også jobber som personlig trener og coach.

Hun tror forskerne har rett i at fitspirationbilder kan virke uheldig på enkelte. Samtidig tror hun de fører mye positivt med seg.

— Du måler deg opp mot noe som er helt uoppnåelig, så det er helt naturlig at det kan påvirke noen negativt. Men jeg vet også at det inspirerer mange til å sette i gang med styrketrening, sier Fjære.

Den tidligere verdensmesteren i bikinifitness, mener folk bør være varsom med hvilke bilder man legger ut.

— Noen er helt skamløse på hva de legger ut, eksempelvis g-strengbilder. Det blir alt for mye fokus på estetikk, og for lite fokus på treningsgleden og helseeffektene trening gir, sier hun.

- Men du har vel selv mye fokus på estetikk, når du legger ut bilder fra bikinifitnesskonkurranser?

— Jo, det blir jo det. Det er derfor jeg har fokus på å legge ut mye annet, for å balansere det. Jeg viser veien frem til konkurranse, og da handler det om å ha det gøy, selvutvikling og prestasjon. Da har jeg også høyere fettprosent. Jeg vil vise at hvis du jobber veldig hardt, så kan du klare veldig mye. Men jeg ønsker ikke nødvendigvis å påvirke dem til å gjøre det samme som meg, sier Fjære.

Ligner thinspiration

En annen studie undersøkte thinspiration- og fitspiration-sider på internett. Thinspiration er hyllester av sylslanke kropper, noe flere eksperter har advart mot. Det viste seg at de skilte seg lite fra hverandre i måten de ga leserne skyldfølelse for vekt eller kropp, var fett/vekt-stigmatiserende, inneholdt objektiviserende fraser og fremmet å gå på diett. Totalt inneholdt 80 prosent av fitspiration-sidene og 88 prosent av thinspiration-sidene en eller flere av disse variablene.

Mathisen mener at dette viser at fitspiration-bilder er minst like skadelig å se på, som thinspiration.

— Fitspiration er bare en videreføring av det enorme fokuset det er på å være tynn. Det er veldig kult å være trent og fit, men man må samtidig være tynn, sier Mathisen.

Fjære mener det er stor forskjell mellom fitspiration og thinspiration.

— Midlene for å nå en fit kropp, er ekstremt mye sunnere enn å nå en slank kropp. Men samtidig kan fitspiration kanskje ha en like negativ effekt på en ung jente som thinspiration. Heldigvis er det mange flotte folk der ute som prøver å gi et balansert bilde, og som har fokus på treningsglede, hverdagsaktivitet og helårskroppen, sier Fjære.

Vil du lese mer Sprek-stoff? Da anbefaler vi disse sakene: