— Det vil bety veldig mye for avdelingen dersom vi tildeles pilotprosjektet. Vi baserer oss mye på frivillig arbeid og prosjektet vil være viktig for videre satsing, sier styreleder i Wayback Kristiansand, Ove Sindland, til Fædrelandsvennen.

Mandag stortingsbehandles kapasitetsmeldingen for kriminalomsorgen der regjeringen blant annet bes om å etablere et pilotprosjekt med bruk av såkalte sosiale obligasjoner for å sikre mindre tilbakefall til kriminalitet i aldersgruppen 18- 30 år.

- Wayback god kandidat

Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Arkiv

Stortingspolitiker Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som har vært sentral i å få gjennom pilotprosjektet på Stortinget, garanterer at pilotprosjektet blir gjennomført.— Det vil gå veldig greit igjennom på Stortinget. Deretter vil prosjektet bli gjenstand for en søknadsrunde, hvor Wayback Kristiansand er en god kandidat, forteller Ropstad.

Ideen bak prosjektet ble født under en styresamling i Kristiansand i fjor sommer. Siden de økonomiske overføringene fra det offentlige hadde gått noe ned de siste årene, ble ulike finansieringsmåter for å utvide virksomheten til Wayback diskutert.

Sosiale obligasjoner

— I England har man hatt gode erfaringer med såkalte sosiale obligasjoner. Vi tenkte det kunne være en idé å prøve det samme i Norge, sier prosjektleder Ole Loe Andersen, som har jobbet med prosjektet for Wayback.

I praksis fungerer sosiale obligasjoner på den måten at næringslivet får mulighet til å investere i at folk som er ferdig med soning ikke begynner med kriminalitet igjen når de er ferdige med å sone. Det offentlige garanterer videre for en gevinst på obligasjonen, dersom målet nås.

- Som et kinderegg

— Det blir litt som et kinderegg. Det offentlige sparer penger grunnet lavere kriminalitet, frivillige organisasjoner får mer penger til å hjelpe, mens næringslivet kan få avkastning på sosiale støttetiltak.

— Men de kan også tape penger?

— Det ligger en risiko forbundet med det ja, på samme måte som det ligger en risiko i å investere i aksjer. Næringslivet må ha tro på at de som skal levere tjenestene, i dette tilfellet Wayback Kristiansand, klarer å nå sine mål, sier Andersen.

Store besparelser

Beregninger gjort av kriminalomsorgen viser ifølge Andersen at man kan spare 20 millioner kroner i året dersom man reduserer tilbakefallet av de 150 kriminelle gjengangerne på Sørlandet med 10 prosent.

— I tillegg kommer besparelser for kommuner og forsikringsselskap, og ikke minst de menneskelige lidelsene vi kan unngå, sier Andersen.

At kun 6 promille av kriminalomsorgens budsjett går til frivillige organisasjoner som arbeider med kriminalforebyggende arbeid, er kanskje ikke så rart når myndighetene ikke vet om dette arbeidet har noen effekt, sier Andersen og forklarer:

— Myndighetene har tradisjonelt bare målt aktivitetsnivået vårt, som hvor mange turer i skog og mark vi har og hvor mange besøk vi gjennomfører. Med dette prosjektet måler man resultater i etterkant og betaler om man lykkes.

- Genial ide

— Sosiale obligasjoner er en genial idé. Det er kjempepositivt at private stiller opp og tar sosialt ansvar, sier Ropstad og legger til at han er veldig opptatt av at man lykkes med en bedre rehabilitering av tidligere kriminelle.

Styreleder Sindland i Wayback ønsker å lykkes:

— Vi legger hodet på blokka her, det er ingen tvil om det, men det vil bety så mye for mange, ikke minst de innsatte og deres pårørende, dersom vi lykkes.