— Vanligvis driver vi med langsiktig utviklingsarbeid, ikke nødhjelp, sier Kristine Storesletten Sødal, fungerende generalsekretær i Strømmestiftelsen.

Kristine Storesletten Sødal i Strømme-stiftelsen. Foto: Strømmestiftelsen

Da et jordskjelv rammet Nepal med en styrke på 7,9 på Richters skala 25. april, mobiliserte Strømmestiftelsen i Kristiansand sine faste og frivillige medarbeidere i landet.

Ifølge NTB har rundt 8000 mennesker så langt mistet livet i katastrofen, mens 16.000 er skadet.

Nødhjelpsarbeid

Strømmestiftelsens 10 ansatte i Nepal organiserer til vanlig et nettverk av samarbeidspartnere som i hovedsak driver stiftelsens arbeid. Arbeidet er lokalisert i fattige områder ved grensen til India. Her lever det blant andre mange såkalte kasteløse mennesker, som opplever fattigdom og undertrykkelse.

Strømmestiftelsen har distribuert telt til husløse familier i Nepal. Bildene i reportasjen er fra området Dhading, som ble sterkt rammet av jordskjelvet. Foto: Strømmestiftelsen

— Områdene vi driver arbeid i til vanlig, var så berørt av katastrofen at vi umiddelbart valgte å igangsette nødhjelpsarbeid. Vanlig arbeid ble lagt til side, forteller Sødal.

- 2668 familier

Rett etter at skjelvet rammet, reiste medarbeidere over til India for å kjøpe nødhjelpsutstyr som telt, liggeunderlag, tepper, mat og drikke. Ifølge Sødal har 2668 familier så langt mottatt nødhjelp.

— Behovet for hjelp er utrolig stort. Derfor fortsetter vi hjelpearbeidet en stund til, forklarer Sødal, som forteller at det så langt er samlet inn 1,3 millioner kroner til hjelpearbeidet.

Voktet barn

Da jordskjelvet rammet landet, ble frivillige medarbeidere mobilisert for å forhindre kidnapping av barn og jenter i en rekke landsbyer.

Jordskjelvet 25. april førte til at mange hjem i Nepal ble lagt i grus. Nærmere 8.000 mennesker skal ha omkommet i jordskjelvet, mens 16.000 ble skadet. Foto: Strømmestiftelsen

— Erfaring, fra blant annet Haiti, sier at bakmenn kan utnytte krisesituasjoner og kaos til å reise inn i et land og kidnappe barn og unge, for å bruke dem i sex-industrien. Mange barn i Nepal sov ute i etterkant av jordskjelvet, og noen hadde også blitt foreldreløse. Derfor mobiliserte vi våre samarbeidspartnere til å vokte barna i ulike landsbyer, forteller Sødal.

Så langt har over 2000 mennesker i Nepal fått nødhjelp via Strømmestiftelsen i Kristiansand, opplyser stiftelsen. Det er samlet inn 1,3 millioner kroner til formålet. Foto: Strømmestiftelsen

Forebygger sex-handel

Strømmestiftelsen driver et omfattende antitraffickingarbeid på grensen mellom Nepal og India, for å forebygge at jenter havner i sex-industrien.

Ett forebyggende tiltak er å gi jenter grunnlærende utdanning, som å lære å skrive og lese. Årlig får rundt 5.000 jenter utdanning gjennom dette arbeidet, som er finansiert av midler som ble samlet inn via Operasjon Dagsverk i 2012. I tillegg hjelpes 20.000 fattige kasteløse i ulike utdanningsprogrammer.

— Fortsatt alvorlig

Thomas Lahnthaler, nødhjelpskoordinator i Røde Kors, forteller at situasjonen i Nepal fortsatt er svært alvorlig.

Thomas Lahnthaler, nødhjelpskoordinator i Røde Kors. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

— Vi får stadig nyheter om landsbyer som ennå ikke har mottatt hjelp, sier han.

Lahnthaler forteller at Røde Kors nå har etablert et feltsykehus med 60 senger og operasjonsstue øst for Kathmandu. Sykehuset ligger i et av områdene der etterskjelvene var sterkest. 27 nordmenn er på stedet for å bidra til driften.

— Vi samarbeider med lokale sykepleiere og leger. Siden mandag langt har vi behandlet 660 mennesker. 30 personer er nå innlagt. Vi behandler for det meste bruddskader, forteller nødhjelpskoordinatoren.