— Er det et sted i helga som det er trygt å være, så er det på Landstreffet i Stavanger. Alt ligger til rette for at dette kan bli en magisk helg, sier Aasmund Lund, presseansvarlig for arrangementet til Fædrelandsvennen.

Fredag skal 13.000 russ samles i og utenfor Kongeparken på Ålgård. Tradisjonelt sett har det vært mange avgangselever fra Sørlandet som har deltatt på dette treffet.

I løpet av årets russetid har politiet mottatt tre anmeldelser av voldtekter fra russefestivaler på Østlandet. Anmeldelsene kom i forbindelse med russetreff i Halden og på Tryvann.

— På grunn av disse voldtektsanmeldelsene har vi gjort flere tiltak for å øke sikkerheten under arrangementet, sier Lund.

400 verter

Nytt av året er at det skal jobbes 1000 flere dugnadstimer, det blir en egen legevakt på festivalområdet, flere belyste områder på nattestid og økt videoovervåking.

I tillegg er det innført en ny regel om at det kun er lov til å gå inn én person av gangen på toalettene. I år som i fjor har menn og kvinner adskilte toaletter, og det vil være vakter tilstede som passer på at reglene overholdes.

Som tidligere vil det være 400 verter til stede under arrangementet, pluss egen politi- og brannstasjon inne på festivalområdet.

— Verter vil gå gjennom og kontrollere alle busser, biler og vaner, for å sjekke at alle har det bra, sier Lund.

— Guttenes ansvar

— Likevel kan vi ikke garantere at en person ett eller annet sted forgriper seg på et annet menneske. Vi kan ikke sjekke hva som foregår under dynene til folk, og vi kan ikke dele opp festivalen med et gutteområde og et jenteområde. Skal man kunne klare å få dette arrangementet hundre prosent trygt, er guttene nødt til å ha riktig holdning. Dette handler ikke om jentene, det er guttenes ansvar, fortsetter han.

Landstreffet i Stavanger er med på Amnestys holdningskampanjemot voldtekt, «NeiErNei». Det siste året har arrangørene av landstreffet hatt i overkant av 200 møter med russebusser og russestyrer om kampanjen.

- Ikke gå alene

Lensmann Kåre Birkeland i Gjesdal oppfordrer ungdommene som skal feste gjennom helga om å ta forholdsregler.

— Ikke gå alene, men pass på hverandre. Vi vet det blir drukket mye alkohol under treffet. Derfor er det viktig at jentene holder sammen, da er det ikke så lett å gjøre overgrep, sier Kåre Birkeland, til Stavanger Aftenblad.

— Til dem som har russebusser: Sjekk at alle er med, og guttene må være med å passe på jentene, legger lensmannen til.

Politiet og veivesenet kontrollerer russebiler på vei til Kongeparken natt til fredag.