— Dette er i tråd med anbefalingene alle landets politimestre har gitt. Vi er fornøyde med at den midlertidige bevæpningen blir forlenget, sier Kirsten Lindeberg, politimester i Agder politidistrikt.

Tirsdag formiddag opplyste justisminister Anders Anundsen at den midlertidige bevæpningen av norsk politi blir forlenget med åtte uker, fram til 15. oktober

Justisminister Anders Anundsen (Frp). Foto: NTB Scanpix

— Jeg vil minne om at dette handler om sikkerheten til borgerne våre og de som skal sikre den tryggheten, nemlig politiet, sa Anundsen ifølge NTB.Bakgrunnen er at PST mener trusselen fra fremmedkrigere og sympatisører av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), er like stor i dag som i fjor høst.

Ønsker sivilt preg

I januar uttalte Lindeberg til Fædrelandsvennen at hun ikke ønsket å gå inn for generell bevæpning av politiet i Agder, uansett om det ble åpnet for det fra regjeringen.

— Jeg har nok fått et noe mer positivt syn på at politiet går bevæpnet, men den debatten hører hjemme i Stortinget og regjeringen. Overgangen har gått bedre enn vi hadde trodd, og vi har inntrykk av at publikum ikkehar reagert negativt i nevneverdig grad. Men det er for tidlig å ta et endelig standpunkt, forteller Lindeberg.

Hun understreker likevel at hun håper trusselbildet senkes igjen slik at politiet kan gå ubevæpnet.

Politibetjentene Ole Strandhagen (t.v.), Hans Waage og Tor Kallhovd ved Kristiansand politistasjon sto fram i Fædrelandsvennen og ønsket generell bevæpning i juli. Foto: Christian Tunge

— Å ha et sivilt preg er en styrke ved norsk politi. Et sivilt preg gir skaper tillit og trygghet. Vi ønsker å ha en god dialog med innbyggerne, og vihar så mange oppgaver hvor vi ikke skal forbindes med våpen. Men når det er sagt, må vi til enhver tid innrette oss etter PSTs trusselvurdering, sier hun.

Ingen vådeskudd i Agder

Det siste året har Spesialenheten for politisaker etterforsket to vådeskudd fra politiets våpen.

— I Agder har vi ikke hatt noen tilfeller med våpen som har vært foruroligende, opplyser politimesteren.

I juli avfyrte en 24 år gammel mann et vådeskudd fra våpenet til en politibetjent. Det skjedde da våpenet var plassert i betjentens hylster. Det reagerte blant annet KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad på, og stilte spørsmål om ikke det holder med patroner i magasinet, ikke i kammeret.

— Den situasjonen kjenner jeg kun ut fra media, men den undersøkes grundig. Jeg tror vi skal avvente til undersøkelsene er ferdig før vi konkluderer, sier Lindeberg.

Vurderer elektrosjokkvåpen

Under pressekonferansen utalte politidirektør Odd Reidar Humlegård at det de har gitt Politihøgskolen i oppdrag å utrede muligheten for å bruke elektrosjokkvåpen som et kompenserende tiltak.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyste at de har bedt Politihøgskolen undersøke muligheten for å bruke elektrosjokkvåpen istedet for generell bevæpning. Foto: NTB Scanpix

— Det er ikke slik at det fullt ut kan kompensere for det våpenet vi bruker i dag, men det kan kanskje likevel settes inn som et alternativ, mener han.Lindeberg vil ikke kommentere om dette er noe Agder-politiet ønsker.

— Jeg kan ikke gi en faglig vurdering før vi har fått en analyse fra Politihøgskolen. De må utrede hvordan det kan brukes som et operativt hjelpemiddel. Hvis vi kan få tiltak som gjør at vi i mindre grad har behov for å gå bevæpnet så vil det i seg selv være bra, avslutter politimesteren.