Avgjørelsen falt mandag og kommer nesten 30 år etter at Japan gikk med å forby kommersiell hvalfangst. Den japanske fangsten som domstolen nå vil ha slutt på, har pågått siden 2005 og har ett omfang på rundt 3.600 vågehval.

— Det vitenskapelige utbyttet ser ut til å ha vært begrenset, sa ICJs førstvoterende dommer ved ICJ, Peter Tomka fra Slovakia, da mandagens kjennelse falt. Den fastslår at Japan må stanse fangsten i Sørishavet fordi den ikke er nødvendig for å kunne forske på hval.

«Fikenblad»

Australia klaget i 2010 Japan inn for ICJ med påstand om at merkelappen forskningsfangst var et «fikenblad» japanerne klistret på det som i virkeligheten var kommersiell hvalfangst. Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC forbød i 1986 slik kommersiell fangst.

Les også:

Norge er blant landene som har reservert seg mot dette forbudet, og Norge og Island driver kommersiell fangst av hval. Japanerne har derimot insistert på at deres fangst er av rent vitenskapelig art, selv om kjøttet fra dyrene som tas, blir solgt som mat hjemme i Japan.

Hver vinter siden 1987 har japanske fangstskuter satt kursen mot farvannene nær Antarktis for å drive jakt først og fremst på vågehval. Japanerne godtar ikke argumenter om at hvalene er utrydningstruet og derfor må skånes for jakt.

Godtas

ICJ påpeker selv at domstolens kjennelser er endelige og bindende for de berørte partene. Japanske talsmenn har tidligere sagt at regjeringen i Tokyo ville rette seg etter domstolens avgjørelse, og en tjenestemann gjentok etter at mandagens kjennelse var avsagt, at den vil bli respektert.

Les også:

Den er klar og utvetydig: — Japan skal kalle tilbake enhver eksisterende autorisasjon, tillatelse eller lisens til fangst i henhold til forskningsprogrammet JARPA II, og ikke gi nye slike tillatelser, fastslår dommerne.

Claire Bass, som leder Verdensorganisasjonen for dyrebeskyttelse WSPA, sier i en kommentar at verdens øyne nå hviler på Japan. Japanerne må respektere ICJs kjennelse og stanse en fangst som ikke har noen plass i det 21. århundre, mener hun.