Norge har kommet langt når det gjelder likestilling. Men vi har fortsatt utfordringer som etter tiår med likestillingspolitikk er uløste. Regjeringen har valgt å rette innsatsen mot fem områder der det fremdeles er tydelige utfordringer for likestilling: vold og overgrep, oppvekst og utdanning, arbeidsliv, helse, næringsliv og entreprenørskap. Stortingsmeldingen, som regjeringen la frem nylig, inneholder flere tiltak på innsatsområdene. Noen er allerede satt i gang og andre vil settes i verk i årene som kommer. Dette er et langsiktig og målrettet arbeid.

I statsbudsjettet for 2016 foreslår regjeringen å styrke likestillingen med tiltak for til sammen 10 millioner kronerder vi blant annet satser på jenter til realfag, forskning, tiltak mot tvangsekteskap og styrking av krisesentertilbudet. I tillegg foreslår vi å styrke Jobbsjansen, som skal få flere innvandrerkvinner i arbeid, med til sammen 10 millioner kroner.

Rettigheter og muligheter

Kvinner og menn har i dag like rettigheter, men vi må sørge for at de også opplever at de har like muligheter.

For regjeringen er det viktig å styrke likestillingen.

Vi vil føre en likestillingspolitikk der alle har mulighet til å ta de valgene de ønsker, uavhengig av forventninger. Regjeringen vil fjerne hindringer som begrenser kvinner og menns valgfrihet.

Likestilling angår oss alle og er et felles samfunnsansvar. Likestilling skapes ikke av det offentlige alene, men også på arbeidsplassene, der folk bor og i samarbeid med frivillig sektor. Derfor er det viktig for regjeringen å støtte opp om de gode initiativene, prosjektene og forbildene som bidrar positivt til likestilling og til å endre tradisjonelle mønstre.

Velger kjønnstradisjonelt

Likestilling handler om både kvinner og menn. Meldingen tar derfor opp utfordringer som den høye andelen gutter som ikke fullfører videregående opplæring, og at gutter ofte velger mer kjønnstradisjonelt enn jenter når det gjelder utdanning og arbeid.

I tillegg til et mannsperspektiv har meldingen også et gjennomgående innvandrerperspektiv.

Jeg er særlig opptatt av at det som er vunnet i likestillingen, også skal gjelde for kvinner og menn som har innvandrerbakgrunn. Det å ha mulighet til å ta utdanning og forsørge seg selv, frihet fra vold og uønsket sosial kontroll, er ikke bare grunnleggende for integreringen, men også for likestillingen.

Likestilling er et spørsmål om rettferdighet for hvert enkelt individ.