45 år gamle republikaneren Ryan ligger dermed an til å ta over den krevende posten etter John Boehner, som har varslet at han går av.

Det har pågått en maktkamp innad i Det republikanske partiet om hvem som skulle ha ledervervet, og Ryan har vært opptatt av at han må ha støtte fra hele partiet for å kunne samle det. Han har lovet økt åpenhet rundt driften av Representantenes hus, som er det ene av to kammer i Kongressen.

Republikanerne har flertall både i Representantenes hus og Senatet. I et lukket møte stemte 200 av de republikanske representantene i huset for Ryan, mens 43 stemte for motkandidaten Daniel Webster. Nå gjenstår bare en formell avstemning før Ryan kan ta over etter John Boehner.

Ryan blir etter all sannsynlighet den 62. lederen av Representantenes hus, og den yngste siden 1869. Lederen for Representantenes hus er den andre i rekken til å overta som president i USA dersom noe skulle skje med presidenten. Derfor omtales stillingen ofte som landets tredje mektigste. (©NTB) (©NTB)