— Jeg ville skrive om noe som var viktig for meg. Dette er hjertebarnet mitt, forteller Terje Formoe fra kontoret sitt i Havnekvartalet.

Før jul slapp han «Den blå planeten» digitalt for å rekke å sende den inn til Spellemannen. Der traff han blink og ble nominert i kategorien barnemusikk. 30. januar kommer plata i fysisk format.

- Raserer kloden

— Det begynte med at jeg ble opptatt av truede dyrearter da jeg jobbet i Dyreparken for mange år siden. Det utviklet seg til å se på kloden vår, og hvordan vi raserer den og truet livet på planeten. Barna er det beste vi har, og jeg håper at de kan behandle kloden bedre enn det vi har gjort.

— Hvor mye tror du barn forstår av miljøspørsmål? - Jeg tror barn forstår veldig mye. Jeg husker selv at barna mine kom hjem forferdet, etter at læreren hadde lært dem om klima og miljø, og hva som skjer med kloden vår. Men dette er ikke en pekefinger. Det er en plate som handler om å undre. Da jeg var liten var en kanskje ikke så opptatt av miljø, men man var veldig opptatt av å undre. Jeg husker at en kamerat spurte meg om jeg visste hvorfor stjernene blinker. Det skjer når englene flyr forbi, var hans forklaring.

Nominert

Terje Formoe har prøvd å lage en plate for hele familien, der noen sanger retter seg mot barn, og noen mot voksne. Ideen til plata kom for flere år siden, men Kaptein Sabeltann tok mye tid.

— Jeg har gått i studio med jevne mellomrom. Det fleste av sangene ble spilt inn i Kristiansand, og et par i Oslo. Tanken var å spille inn sangene live med band for å gjøre det mer levende.«Den blå planeten» er gitt ut på Formoes egen label, som foreløpig heter «Kaptein Sabeltann AS». Nå er han nominert til Spellemann for plata. 17. januar kan han stikke av med prisen i Stavanger Konserthus.

— Siden plata er nominert på eget label, betyr det mye. Jeg synes Spellemannen er flott. Man vet jo ikke hva som skjer. Det har jeg mange erfaringer med, forteller Formoe som har vært nominert en rekke ganger.

Takker samboeren

Han har stukket av med prisen en gang før. I 1995 da Spellemannen for 1994 ble delt ut, fikk han en pris for «Kaptein Sabeltann og skatten i Kjuttaviga».

Dersom Formoe vinner en Spellemann i Stavanger, er det to personer han kommer til å takke spesielt: musiker Alf Emil Eik som han har jobbet med i mange år, og samboeren Therese Falck som har designet coveret til «Den blå planeten«

Terje Formoe ønsker nå å gå tilbake til sine musikalske røtter som visesanger.

— Jeg kommer ikke til å slutte med Kaptein Sabeltann, men jeg har veldig lyst til å lage mer musikk for voksne.

- Er det vanskelig å gjøre andre ting, når du er så sterkt forbundet med Kaptein Sabeltann?

— Før jeg begynte med Kaptein Sabeltann ble jeg spurt om å gjøre en del konserter, og spilte den del. Det sa jeg nei til etter hvert da det ble mer å gjøre med Kaptein Sabeltann. Da sluttet folk også å ringe. Jeg har begrenset meg selv mer enn det andre har. Jeg sang og spilte gitar på en konsert i Fredrikstad nylig. Folk ser jo at det er meg, og ikke Kaptein Sabeltann. Jeg ligner jo heldigvis ikke på Kapteinen til vanlig.