— Overrasket? Nja. Jeg fikk et hint om at jeg kanskje kunne ha en sjanse. Jeg sendte inn bildet på oppfordring fra kollega Jan Oddvar Eide, og jeg hadde vel ikke funnet på å sende det inn hadde det ikke vært for ham, sier Fædrelandsvennens journalist Erlend Olsbu.

Det var første juledag i fjor han var ute på et iskaldt oppdrag på Mosfjell i Birkenes, og bildet han der tok brakte ham fredag Agder Journalistlags pris for «Årets pressebilde».

Det var på journalistlagets årsfest Sørlandets pressepris ble delt ut, men Olsbu kunne ikke være der fordi han denne kvelden gikk nyhetsvakt.

Øyeblikket

Juryen begrunner tildelingen slik:

«Fotograf Erlend Olsbu beholdt roen, og skapte et velkomponert bilde med mange historier på en gang. Scenen er frosset i øyeblikket, men leserne forstår umiddelbart hendelsen. Vi ser dykkeren som kaver i issørpen, hesteeieren som beroliger og trøster hesten sin, og redningsfolk i villrede.«

— Jeg så at det oppstod et øyeblikk der hesteeieren fanger blikket til hesten og ser ut som han sier noe til den. Noe sånt som «nå må du se å komme deg opp av vannet», sier Olsbu.

Bilbrann

— Er du fornøyd med at du som nyhetsjournalist har slått profesjonelle pressefotografer i en kåring som dette?

— Øh. Jeg har det egentlig travelt med å skrive om en bilbrann her.

— Men er du fornøyd med dette?

— Ja. Jo. Det har jeg ikke tenkt på, men det er jeg vel, sier Olsbu.

De andre to nominerte i kategorien var Agderpostens Erik Holand for bildet «Søskenpar» og Lister24s Mona Wikøren for bildet «Derrick og Yngvar».

Agderposten

Selv om Fædrelandsvennen fikk prisen for beste bilde, var det likevel konkurrenten Agderposten fra nabofylket som stakk av med den gjeveste prisen for «Årets sak». Den gikk til Geir Lid for reportasjeserien «Religionsforfølgelse på Sørlandet». Den gikk over 14 reportasjer i løpet av 10 måneder, og juryen skriver:

«Bidraget består av en serie med reportasjer og nyhetsartikler om et svært krevende tema - de som blir forfulgt for sin tro. Ikke i Midt-Østen, men på Sørlandet, blant hvitmalte stakittgjerder og måkeskrik, og denne artikkelserien dokumenterer, visualiserer og analyserer dette på en spesielt grundig og levende måte».

Fortjent vinner

De to andre nominerte i kategorien var Fædrelandsvennens Roald Ankersen og Jarle Martinsen med «Hyttebaronene» og Fædrelandsvennens Bjørn Markussen med «Samfundet».

Nyhetsredaktør Jonas Mjaaland i Fædrelandsvennen var til stede på prisutdelingen og sier:

— Det er bare å gratulere og anerkjenne en meget god og riktig vinner. Dette viser at det finnes dyktige folk i andre mediebedrifter i landsdelen, også der hvor bemanningen er lavere enn hos oss. Og dette at Erlend Olsbu vinner fotoprisen foran profesjonelle fotografers bidrag viser at vi har nyhetsjournalister som har et godt blikk og som kan ta gode pressebilder. Det er godt å vite i en tid hvor det ikke lenger er så mange pressefotografer i redaksjonene, sier Mjaaland.

I kategorien «Beste feature» var det Åmliavisas Camilla Glad som vant for reportasjen «Fosterbarnslivet». Dagens Næringslivs Synnøve Skeie Fosse var også nominert med «Bonusmødrene», og NRK Sørlandets Yngve Stiansen var nominert for «90 år og livet er herlig».