Legeforeningen peker blant annet på at det kan bryte med sentrale menneskerettigheter, gjeldende verdivalg og prinsipper for kriminalomsorgen i Norge, skriver Bergens Tidende.

De etterlyser også nærmere utredning av språkutfordringer, hvordan likebehandling av innsatte skal sikres, og hvem som skal vurdere om helsehjelp skal ytes i mottakerlandet eller om de skal tilbakeføres til Norge.

Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) er ikke bekymret for de innsattes tilgang på helsetjenester, men mener likevel soning i Nederland er en dårlig idé.

— Vi mener at den som er dømt i Norge, også bør sone her. Det er dessuten prinsipielt betenkelig at straffegjennomføring kan bli en handelsvare som rike land kan kjøpe seg fri fra, sier forbundsleder i KY Knut Are Svenkerud.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) undertegnet den formelle avtalen om leie av fengsel i Nederland 2. mars. De første fangene skal etter planen overføres til 1. september. Fra da blir 242 plasser i fengselet «Norgerhaven» organisert som en avdeling under Ullersmo fengsel med norsk ledelse og nederlandsk bemanning. (©NTB)