Etter dagens arbeidsmiljølov jobber allerede mange midlertidig, men nå vil regjeringa åpne for at arbeidsgivere kan ansette hele 15 prosent midlertidig uten begrunnelse. Hovedregelen om at midlertidige ansettelser ikke skal skje i bedriftens ordinære virksomhet fjernes. Dette er å rive opp selve bunnplanken i et organisert arbeidsliv, det som er grunnlaget for trygghet, verdighet og frihet for arbeidsfolk.

Mer usikkerhet

Uten fast jobb blir det større usikkerhet, mer jobbutrygghet og en vanskeligere hverdag. Lovforslaget betyr at makt flyttes fra den ansatte og over til arbeidsgiver. En midlertidig ansatt vil ikke være beskyttet

mot saklig oppsigelse det vil bli vanskelig å planlegge for framtida, siden arbeidsgiver avgjøre lengden på jobbavtalen, og om du eventuelt får forlengelse. Du får sannsynligvis heller ikke lån i banken til boligkjøp.

En samlet fagbevegelse går mot lovendringene regjeringa nå foreslår. Arbeidstilsynet påpeker i sin høringsuttalelse at lovendringene kan føre til mer sykdom, stress og ulykker. Tilsynet frykter også at lovendringene vil legge til rett for mer arbeidslivskriminalitet.

Forskning fra FAFO

I regjeringas egen lovproposisjon står det: «En har ikke kunnet finne økt effekt på sysselsettingsnivået generelt ved økt adgang til midlertidige ansettelser eller endre stillingsvern.» Med andre ord vil det altså ikke bli flere jobber ved å åpne for økt bruk av midlertidig ansatte. Dette viser også forskning fra FAFO og OECD som dokumenterer at økt adgang til midlertidige ansettelser ikke skaper økt sysselsetting. Det skaper kun flere midlertidige stillinger på bekostning av tidligere faste stillinger, i følge rapportene. Videre i regjeringas egen lovproposisjon står det også at: «Forskning tyder på at midlertidig ansatte opplever større problemer med arbeidsmiljø og helse sammenlignet med fast ansatte og viser klart at disse i mindre grad får delta i opplæringstiltak finansiert av arbeidsgiver.«

Regjeringas lovforslag er en direkte utfordring av det ordna arbeidslivet vi har hatt fram til nå i Norge. Forslaget legger opp til en drastisk overføring av makt til arbeidsgiver, med store negative konsekvenser for arbeidstagere. Årsmøte til Rødt Kristiansand krever at regjeringa trekker forslaget og i stedet jobber for flere trygge, grønne, arbeidsplasser.