Altså synonymt med noe man ikke bør servere de gamle på sykehjemmet. Denne feilaktige oppfatningen var trolig medvirkende da Berit Svensen for litt siden skrev debattinnlegg Kjøttfri dag på sykehjemmet?

Miljøpartiet de Grønne går inn for å innføre én kjøttfri dag i uka i kommunale institusjoner og kantiner. Vi ønsker å sette søkelys på både miljøutfordringene knyttet til høyt kjøttforbruk, og matkvaliteten på norske institusjoner. Det må ha gått Svensen hus forbi. Og grunnen later til å være fordommer og mangel på kunnskap.

Ikke tilfredsstillende

Jeg vil benytte anledningen til å slå et slag for et løft når det gjelder kvaliteten på maten som serveres eldre og omsorgstrengende på institusjon. Kvaliteten er i dag ikke tilfredsstillende. Til middag får de fleste servert ferdigporsjoner oppvarmet i mikrobølgeovn. Maten ser verken innbydende ut eller smaker særlig godt. På grunn av lagringen har den tapt seg, både i farge og smak — trolig også i næringsinnhold. For undersøkelser viser at næringsinnholdet i svært mye av ferdigmaten som serveres, er for lavt.

Vi i Miljøpartiet mener eldre og omsorgstrengende på institusjon skal slippe å måtte spise vakuumpakket ferdigmiddag. God og appetittvekkende middagsmat lages på institusjonens eget kjøkken og serveres beboerne samme dag. Vi mener også at et måltid i uken med næringsrik vegetarmat bare vil være av det gode.

Smakfulle vegetariske matvarer

For det første så finnes det mange energirike, næringsrike og smakfulle vegetariske og kjøttfire matvarer. For det andre så er mange av disse varene bærere av vitaminer, mineraler og fibre som er vitale for god helse, blant annet god fordøyelse. Og det er heller ikke komplisert å sette sammen delikate matretter av dem, tilpasset norske aldrende ganer. Det som kreves er interesse og kunnskap.

For det tredje så er vegetarisk og kjøttfritt som oftest rimeligere mat og innebærer derfor et potensiale for omdisponering av midler. Lavere kjøttforbruk, i tillegg til mindre matkasting vil altså kunne gå til bedre kjøkkenfasiliteter og flere kokker på sykehjemmene. Det tror jeg beboerne vil sette pris på!

Denne gangen er det faktisk ikke nødvendig å trekke frem argumentet om at mindre kjøttforbruk er et helt nødvendig grep for å få ned utslippene av klimagasser. Vår egen helse og vår mulighet for gode matopplevelser - også på sykehjemmet, er grunn nok til å kutte ned på kjøttet.