– Alle grupper må slutte å bevege seg fra sted til sted, erklærte landets hær i en TV-sending på sin egen stasjon, melder nyhetsbyrået Reuters fra Bangkok.

BBC rapporterer at de militære allerede har tatt skritt for å hindre de regjeringsvennlige rødskjortene i å samles i sitt vanlige oppmarsjområde utenfor hovedstaden. Rødskjortenes ledere har på sin side erklært at de vil demonstrere uansett.

Hæren har også tatt kontroll over TV-stasjoner og innført sensur for alle medier, av hensyn til nasjonale interesser. Forsvarssjef Prayuth Chanocha ber om nye samtaler mellom opposisjonen og regjeringen.

Les også:

« Krigsvåpen »

Militærsjefenes begrunnelse for å innføre unntakstilstanden i landet er at seks måneder med protester mot myndighetene har ført til at landet ikke har noe funksjonelt styre.

Unntakstilstand var nødvendig for å forhindre grupperinger med onde hensikter i å benytte krigsvåpen, ifølge hæren, som nå garanterer ro og orden for mennesker fra alle sider i det konfliktfylte landet.

Situasjonen med stadige massedemonstrasjon fra politiske motstandere var uholdbar og kunne ramme nasjonens sikkerhet og trygghet, heter det.

Minst 28 mennesker er drept og flere hundre såret i urolighetene de siste månedene.

Les også:

« Alt normalt »

Generalene og forsvarssjef Prayuth Chanocha er nøye med å benekte at det dreier seg om et militærkupp.

En militær talsmann sier ifølge BBC at innføringen av unntakstilstand ikke får noen virkning for den midlertidige regjeringen, som ble innsatt etter at statsminister Yingluck Shinawatra for knapt to uker siden ble avsatt av konstitusjonsdomstolen.

Senest mandag, noen timer før unntakstilstanden ble innført, insisterte fungerende statsminister Niwatthamrong Boonsongphaisan på at det midlertidige ministeriet ikke kom til å gå av på grunn av press fra demonstrerende regjeringsmotstandere.

Paradorn Pattanatabut, sikkerhetsrådgiver til den midlertidige regjeringen, sier at de sivile myndighetene ikke ble orientert om de militæres planer før unntakstilstanden ble innført.

– Alt er normalt, bortsett fra at det militære nå er ansvarlig for alle nasjonale sikkerhetsspørsmål, ifølge Pattanatabut.

Les også:

Kan tolkes på to måter

Norges ambassadør i Thailand, Katja Christina Nordgaard, sier at situasjonen i Thailand ikke har forandret seg veldig etter at militæret innførte unntakstilstand.

– Livet går stort sett som normalt. Det er unntakstilstand, men det er ikke et militærkupp. Det er litt pussig at den ble innført nå, for vi synes ikke situasjonen har eskalert de siste dagene, sier Nordgaard til NTB på telefon fra hovedstaden Bangkok.

Hun mener unntakstilstanden kan tolkes på to måter.

— Enten forsøker de militære å presse partene til å inngå et politisk kompromiss. Ser man derimot på historien, er det ikke utenkelig at de militære tar makten selv gjennom et kupp. Men foreløpig har de ikke kastet regjeringen, selv om det er det protestbevegelsen ber om.

- Nordmenn bør holde seg unna demonstrasjoner

Foreløpig er det ingen grunn til at de mange nordmennene som er i landet skal ta spesielle forholdsregler.

– Men vi gjentar at nordmenn bør holde seg unna politiske demonstrasjoner. Samtidig bør de følge godt med på nettsiden vår og i lokale medier for å se hvordan situasjonen utvikler seg, legger den norske ambassadøren til.

En maktkamp har rast konstant i Thailand siden de militære avsatte Yinglucks storebror Thaksin Shinawatra i 2006.

Observatører påpeker at situasjonen i Sørøst-Asias nest største økonomi er betydelig forverret etter at Yingluck Shinawatra i desember oppløste underhuset i nasjonalforsamlingen. Landet har siden ikke klart å sette opp statsbudsjett.

Thailands væpnede styrker har gjennomført minst 11 kupp siden kongedømmet avskaffet absolutt monarki i 1932.