Frp og KrF synes det blir brukt nok penger på å forske på dårlige levekår i Agder. De vil stoppe en bevilgning på ni millioner til et storstilt forskingsprosjekt om læring i barnehagen.

— Dårlige levekår er et tema man tar opp til enhver tid. Jeg er enig i at det er et viktig tema, men nå savner jeg debatten om hva man har tenkt å gjøre med problemet, sier Christian Eikeland, fylkespolitiker i Frp.

Skal lære mer

Forrige uke skrev Fædrelandsvennen om Agderprosjektet som har et budsjett på 42 millioner. Mer læring blant fem-åringer i en rekke barnehager skal gjøre dem bedre rustet til å møte skolegangen (se fakta). Det skal hindre at elever dropper ut senere i utdanningsløpet.

Men i Vest-Agder er det betydelig skepsis til enda et forskningsprosjekt om Agders dårlige levekår. De kan komme til å si nei til en bevilgning på ni millioner som vil være helt avgjørende for det omfattende prosjektet.

— Jeg er spørrende til om det er rett bruk av penger når vi har så mange behov ellers. Det er ikke all forskning som fungerer operativt slik at det blir resultater av det. Men vi skal se på saken med åpne øyne når den kommer, sier fylkesvaraordfører Thore Westermoen (KrF).

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Skepsis

Både Høyre, Frp og KrF er skeptiske til enda et prosjekt om dårlige levekår. De fikk stanset bevilgningen i mars. I august kommer saken opp på nytt.

— Vi har mye forsking på at vi kommer dårlig ut på levekår, og vi trenger heller ikke mer forsking på at tidlig innsats kan få oss opp på levekårsindeksen. Det vet vi også fra før, sier Eikeland.

Både han og de andre borgerlige partiene blir nå advart mot å fjerne en støtte som i verste fall kan velte hele prosjektet eller gjøre det mye mindre.

— De tar på seg et veldig stort ansvar om de stanser dette. Det ville være en stor selvmotsigelse hvis det fylket som ligger lavest på levekårsstatistikken skal være med på å redusere eller i verste falt velte et prosjekt som kan bedre levekårene, sier Toril Runden (Ap)

Hun mener KrF og Frp ikke trenger å være redd for at det bare blir nok en rapport av hvor dårlig det står til med levekårene på Sørlandet.

— Dette er forsking der tiltak skal prøves ut i 50 barnehager. Det har en annen innretning siden det peker på tiltak og ikke så mye beskrivelse av elendighet.

- Åpenbart et bra prosjekt

Leder i Sørlandets Kompetansefond, Peter Klemsdal, vil ikke spekulere i om hele prosjektet må droppes dersom Vest-Agder sier nei. Han håper de bestemmer seg for å delta.

— Dette er åpenbart et bra prosjekt når det får ti millioner fra Forskningsrådet, sier Klemsdal.

Forskningsrådet bestemte i forrige uke at prosjektet får støtte.

— Selv om vi vet at gode barnehager er viktig, vet vi lite om hva som er godt innhold i barnehagen. Det er nettopp derfor vi vant frem i Forskningsrådets Finnut program, hvor konkurransen om midlene var stor. Dersom ikke dette gav oss ny og viktig kunnskap, ville vi ikke fått penger, sier Mari Rege, professor ved Handelshøgskolen UiS i Stavanger.

Hun skal lede forskingsprosjektet.

Midler

Toril Runden mener Frp er lite troverdige når de snakker om at man vet nok om hva man kan gjøre i barnehagen for å bedre levekårene.

— Hvis de mener at man vet nok om tidlig innsats, er det rart at de ikke har fremmet forslag om det tidligere, sier Runden.

Hun har mer sans for Høyres fylkesordfører i Aust-Agder, Bjørgulv Sverdrup Lund, som mener Agder må finne treffsikre tiltak.

— Dette er forsking som går på spesifikke tiltak og handlingsprogrammer. Jeg håper Vest-Agder blir med på det, for vi har felles utfordringer som det er viktig at vi løser.

Christian Eikeland håper fylkespolitikerne sier nei når de i august skal ta den endelige avgjørelsen.

— Det kan virke som om forskerne har litt for lite å gjøre når de igjen vil forske på levekår, sier han.