Honningbarna ble ikke nominert til Spellemannprisen for 2013, som holdes i Stavanger Konserthus lørdag 18. januar. Bigbang, Hedvig Mollestad trio, King Midas og Motorpsycho er de fire kandidatene i Rock-kategorien, som kristiansandsbandet vant for 2011. Valberg er skuffet over valget til juryen.

– Hvis det er denne typen band de er ute etter i år, så er det jo helt klart Honningbarna ikke passer inn. De nominerte i rockekategorien er jo alle 40 år og spiller seint, sier Valberg.

– Ingen trang til å være med

Spellemannsprisen 2014 holdes 18. januar i Stavanger Konserthus. Valberg og resten av Honningbarna sier det er helt greit å ikke bli nominert når nominasjonslisten ser ut som den gjør.

– Én ting er hvis vi ikke hadde blitt nominert med andre kandidater, men alle de unge bandene, som har laget mye bedre plater enn de gamle bandene, har ikke blitt nominert. Det er helt greit å ikke bli nominert når dette er selskapet, det er helt uproblematisk, sier Valberg.

– Opplever dere at Spellemannprisen mister sin verdi som følge av nominasjonene?

– Det er klart vi ikke føler noe særlig trang til å være med i 40-årslaget, sier Valberg.

– Alle er enige om at oppfølgeralbumet er bedre, men vi får ikke noen priser av den grunn, sier Fredrik Justnes, gitarist i Honningbarna

Spellemannprisen ikke enig

Marte Thorsby er styreleder for Spellemannprisen og direktør for IFPI Norge, interesseorganisasjonen for platebransjen. Hun sier nominasjonsprosessen er hemmelig mellom jurymedlemmene for å sikre at de beste utgivelsene blir nominert.

– Vi har seks til sju hemmelige jurymedlemmer, som vurderer alle påmeldte album hver for seg. De sender en poengsum på hvert enkelt album tilbake til oss, som vi summerer. Albumene med høyest poengsum blir nominert, sier Thorsby.

Hun sier det alltid blir diskusjoner som følge av nominasjonene, men mener den beste utgivelsen i hver enkelt kategori fortsatt vinner.

–Vi er sikre på at vi har en kompetent jury som vurderer utgivelsene. Med anonyme jurymedlemmer, som er hemmelige for hverandre, føler vi oss også trygge på nominasjonssystemet, sier Thorsby.

— Spellemann er ikke representativ

Musikkekspert og programleder i NRK, Asbjørn Slettemark, er delvis enig i Honningbarnas uttalelser, og peker på at Spellemannprisen ikke representerer rockemiljøet på en reel måte.

– Det kunne skjedd mer i vanlig, klassisk norsk rock. Men spørsmålet er vel heller om det er norsk rock eller Spellemannprisen som er i ferd med å forsvinne på aldershjem. Spellemannprisen reflekterer nødvendigvis ikke det reelle landskapet til rock-sjangeren i Norge når de stort sett plukker opp artister som allerede er etablert, sier Slettemark.

Han roser på den andre siden Metal-sjangeren for å være nyskapende, med ung drivkraft. Han skulle ønske det samme gjaldt for rock-sjangeren.

— Ideelt sett skulle jeg ønske tre av de nominerte i rock-sjangeren var unge, fremadstormende musikere, sier Slettemark.