Dersom man ikke liker innvandrere, tiggere eller kriminelle i sin alminnelighet, så er man ute i det brune grumset og godhetstyrannene skal påpeke dette. Og deres meninger er «lys» i mørket. Og så bruker Rønnekleiv min store helt Charles Dickens som sannhetsvitne. Det kan bli vanskelig. Dickensvar riktignok en sterk forsvarer av fattige mennesker, og talte alltid deres sak, men han var nådeløs når det gjaldt innvandrere og kriminelle. Det kunne være franskmenn, som han alltid latterligjorde, eller folk fra Irland, eller det kunne være jøder.

Det var mange tiggere på Dickens' tid, men de solgte ikke narkotika eller drev med annet svineri, de var bare fattige mennesker som prøvde å komme seg gjennom livet ved å tigge. Heller ikke når det gjaldt kriminelle var Dickens nådig. Han var tilstede ved mange offentlige hengninger, det skjedde vanligvis utenfor fengselet Newgate i London, og her intervjuet han også en gang noen av fangene, og forteller at det var barn ned til 13-14 år blant dem, og han har ingen sympati. Les historien «Et besøk i Newgate Fengsel» ( Skisser fra London ). Og dette var det generelle synet på kriminelle på den tiden, i Dickens' bøker blir gjerne den rettferdige hedret med lykke og penger, mens de kriminelle blir drept ( som Bill Sikes i «Oliver Twist«) .

Ut i fra hva som skjer idag, over hele Europa, vil jeg anta at det er mange med samme syn som både Dickens og meg. Og da kommer godhetstyrannene frem, og forteller oss at vi SKAL like at vår kristne kulturarv trampes på av muslimer, og vi SKAL like at vi blir invadert av kriminelle, og vi SKAL elske tiggere som sprer narkotika og annet djevelskap ut over vårt samfunn. Jeg betakker meg for dette og trekker meg unna Rønnekleivs lys.

Innlegget er forkortet. Red.